Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 11. syyskuuta 2014

Siunauksen maallinen ja hengellinen olemus

Siunaus on mielenkiintoinen sana. Käsitän, että sitä voidaan käyttää sekä uskonnollisissa että ei-uskonnollisissa yhteyksissä. Se ei ole mielestäni synonyymi menestykselle. Ihmisen elämä voi olla rikasta ja sisällyksekästä, vaikka se ei olisi ulkoisesti menestyksellistä.

Hengellisessä mielessä siunausta on varmaan erityisesti sellaiset asiat, jotka ovat hyväksi ihmisen henkilökohtaiselle uskolle. Raamattu muistaakseni rinnastaa Jobin elämässä hänen taloudellisen menestyksensä siunaukseen. Oma talo, kesämökki, muu varallisuus, koulumenestys ja sen sellaiset perinteiset menestyksen merkit voivat olla siunausta ainakin, jos niitä ei ymmärretä omaksi ansioksi. Maallisessa mielessä ne varmasti mielletään siunaukseksi, ehkäpä kuitenkin enemmän oman ponnistelun tuloksen merkityksessä. Useimmat oman elämän laatua parantavat asiat voivat tuntua siunaukselta.

Siunaus on mielestäni paljon laajempi ja monisyisempi asia kuin mammona. Uskonnollinenkin henkilö saattaa rajoittaa huomionsa asiassa taloudelliseen menestykseen ja urakehitykseen.

Hyvin monet asiat voivat olla siunauksellisia termin molemmissa merkityksissä. Vakaa elämä, terveys, ystävät, lapset, lapsenlapset, hyvä harrastus ja monet muut voidaan kokea siunauksena. 

Minusta jopa takasiku voi koitua lopulta siunaukseksi. Menetin 90-luvulla työni suuren laman seurauksena. Viisilapsisen perheen isä ja lasten kotiäitin puoliso jäi työttömäksi. Tämä koitui kuitenkin siunaukseksi, koska minulla oli mahdollisuus opiskella ja sijoittua työelämään minulle parempaan tehtävään opettajaksi. Se toi myös osaltaan vakautta elämäämme, vaikka myrskyjä on tullut myöhemminkin. "Hyvinkin voi käydä".

Vaikka minulla on syöpätoipilaana vielä oireita ja osa saattaa jäädäkin, tämä saattaa olla lopulta siunaukseksi elämällemme. Voi olla, että meidän on syytä myydä asuntomme ja ajatella elämämme uusiksi. Tämä kaikki voi olla lopulta elämällemme siunaukseksi. Mistäpä sen voisi tietää.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä --ei niin pahaa,ettei jotain hyvääkin. Viisautta olisi myös lakata kysymästä mitä elämä minulle tarjoaa ja sen sijaan pohtia, mitä minä voin antaa elämälle. Riitta

Heikki Honkala kirjoitti...

Kuulostaa aika abstraktilta. Tarkoittaa varmaan lähimmäisille antamista.

Leena kirjoitti...

Minusta ainakin tuli lymfooman sairastamisen myötä vielä iloisempi ja onnellisempi ihminen kuin aikaisemmin. Se opettaa nauttimaan elämästä. - Meillä muuten on yhteinen tuttu, Tellu, oli kiva kuulla että maailma on näin pieni. Rajua on sinun sairastamisesi ollut, mutta usko pois pahin on ohi ja muutaman vuoden kuluttua tuskin muistatkaan koko asiaa. Leena Ruotonen

Heikki Honkala kirjoitti...

Toivotaan, että noin käy minullekin. Katos vaan, Suomi vielä pienempi. Tellu on meillä piipahtanut ainakin pari kertaa tässä viime aikoina.