Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 6. syyskuuta 2014

Sisin makuuhuone, mielenkiintoinen elämäntarina, reippaat pyöräilijät, herkullinen keitto, fiksu pyöräjärjestelmä ja unikampanjasta

Franz Joosef ja Sisi

Lupasin palata vielä Gödöllön vierailuun. Unkarin hallitus lahjoitti kaupungissa olevan Grassalkovichin rakennuttaman palatsin Franz Joosefille ja hänen puolisolleen Elisabetille (Sisi tai Sissi). Franz oli Itävallan keisari ja hänestä tuli myös Unkarin kuningas. Franz ei viihtynyt palatsissa, mutta Sisi sitäkin paremmin. Franzille ei ollut edes työhuonetta siellä. Itse Maria Teresia oli aikoinaan yöpynyt kerran palatsissa. Sisi otti huoneen, jossa Maria oli nukkunut, omaksi makuuhuoneekseen. Hän sijoitti kuitenkin sänkynsä eri paikkaan kuin missä Marian vuode oli ollut. Sisi harrasti ratsastusta, metsästystä, voimistelua ja tarkkaili hyvin tiukasti painoaan. Hän kuoli surullisesti 60-vuotiaana italialaisen anarkistin iskettyä häntä viilalla. Sisi oli hyvin pidetty Unkarissa.

Mielenkiintoinen elämäntarina

Oppaanamme toimineella kaima-S:llä on mielenkiintoinen historia. Hän sai puolisonsa kanssa kylläkseen paikallisesta talousjärjestelmästä 1980-luvulla ja matkustivat Länsi-Saksaan hakemaan töitä. He eivät kuitenkaan saaneet työlupia. S tutustui sattumalta puistossa erääseen suomalaisnaiseen, joka kertoa Suomesta niin kutsuvasti, että pariskunta alkoi pohtia työnhakua kotimaastamme. S kertoi tietäneensä ennestään Suomesta vain Väinämöisen ja kylmyyden. Suomalaisnainen otti selvää tarvittavasta paperisodasta ja kävi ilmi, että he voisivat saada työtä kunhan selvittävät kielikokeen. Pariskunta alkoi opiskella suomea ja hankkiutuvat tuttavuuteen joidenkin Länsi-Saksassa asuvien suomalaisten kanssa saadakseen keskusteluharjoitusta. Sitten puoliso lähti kielikokeeseen ja selvitti sen. Sanoi helpoksi. S kävi myös suorittamassa kokeen ja parikunta päätyi lääkäreiksi Mänttään.

Rautaesirippu murtui. Puoliso ja poika alkoivat ikävöidä Unkariin. S ja tytär olisivat mieluummin jääneet. Oltuaan neljä vuotta Mäntässä, perhe palasi Unkariin.  

Reipasta matkailua

Toissa iltana meillä kävi kaksi reipasta, suomalaista "nuorta" miestä. He olivat pyöräilleet 330 km:ä Keski-Euroopassa, jättäneet vuokrapyöränsä rajan taakse ja tulleet junalla käymään Budabestissä. Iältään he ovat 69 ja 72 vuotta.

Mukava ilta

Kävimme eilen ulkona syömässä todella herkullista kanakeittoa MT:n ja S:n kanssa. He ovat suomalaisparikunta, johon tutustuimme Gödöllössä. Oli oikein mukava ilta. MT oli huomannut eräässä paikallisessa lehdessä jutun M:n suvusta ja antoi meillekin yhden kappaleen lehteä. M:n luona kyläilimme viikko sitten.

Fiksu pyöräjärjestelmä

Budapestissä on koekäytössä samanlainen pyöräjärjestelemä kuin Pariisissa. Pyöriä sijoitellaan eri puolille kaupunkia. Pyörän voi ottaa haluamastaan paikasta ja jättää sopivaan palautuspisteeseen. Järjestelmään pitää kirjautua. Puoli tuntia saa ajaa ilmaiseksi ja sitten seuraa kohtuullinen maksu. Ilmaisajalla halutaan pitää pyörät kierrossa. Olen käyttänyt tällaisia pyöriä Pariisissa. Järjestelmä on todella mainio.


Uni kuriin

Unikampanjani tuntuu toimivan aika hyvin. Sain taas nukutuksi hyvän yön ja heräsin kohtalaisen ajoissa. Tosin olen taas aika pöhnäinen unilääkkeiden vuoksi.  

Ei kommentteja: