Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

torstai 30. marraskuuta 2017

Geenit ja syöpä

Turun Sanomien viimesunnuntainen artikkeli Voitetaanko syöpä geenitestien avulla? luotaa syöpähoitojen tulevaisuutta. Tässä poimintoja ja kommentteja.

Artikkelissa viitataan asiantuntijaan, jonka mukaan "Syöpä on genomin sairaus." Syöpäsoluja voi alkaa syntyä, jos geeneissä on jotakin vikaa.

Ihmisen genomi saatiin kokonaan avatuksi vasta vuosituhannen vaihteen tienoilla. Tämä avasi valtavat mahdollisuudet erilaisiin geenitutkimuksiin perustuville liiketoimille. Ihminen voi saada tietoa sukujuuristaan lähettämällä dna-näytteen Family Tree DNA:lle tai muulle vastaavalle testausyritykselle. Näiden perusteella saattaa osa historiatietoihin perustuvasta sukupuusta mennä uusiksi.

On luonnollista, että geenitutkimuksista etsitään apua syövän hoitoon. Artikkelin mukaan syövät ovat hyvin yksilöllisiä. Niitä ei ehkä kannata luokitella niiden kudosten mukaan, joihin sairaat solut ovat ilmaantuneet. Erityyppisten syöpien geenivirheissä saattaa myös olla samoja piirteitä.

Kehitys on mahdollistaa sen, että syöpähoitoja voidaan alkaa räätälöidä tarkemmin potilaskohtaisesti.

Varmaan hyvin moni potilas, jonka syöpää ei saada tämänhetkisin hoidoin kuriin, voidaan tulevaisuudessa pelastaa.

Tällaiseen edistykseen liittyy sellainen ikävä puoli, että monet potilaat jäävät väliinputoajiksi. Tepsivä hoito voi jossakin olla jo testivaiheessa, mutta sitä ei saada syystä tai toisesta hankituksi. Lääkkeet voivat olla hyvin kalliita, eikä paikallinen sairausvakuutus vielä hyväksy niitä maksettavaksi. Potilas voisi mahdollisesti itse maksaa lääkkeet, mutta kuinka monen rahat riittävät.
Hyväonninen voi päästä jonkin lääketehtaan koekaniiniksi ja pelastua sen vuoksi.

On myös juridisia haasteita. Yhdysvalloissa kerätään geeninäytteistä tietokantaa, joka hyödyttää tutkimusta. Suomalaisten tietoja ei kuitenkaan panna talteen, mikä johtuu täkäläisen henkilötietolain tulkinnasta.

Jos minä saan joskus tulevaisuudessa kolmannen syövän, en ehkä hyödy mahdollista uusista hoidoista, koska minulla on vieras veri eikä geenitesti todennäköisesti anna minusta luotettavia tuloksia. Ehkä tähänkin joskus keksitään jotakin, mutta mahdanko niin pitkälle elää. Olen kuitenkin onnenpekka, koska olen kahden syövän jälkeen vielä elossa.Ei kommentteja: