Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Internet-nostalgiaa

Internet on loistava keksintö, joka on muuttanut maailmaa peruuttamattomasti. Muistatko milloin kuulit siitä ensimmäisen kerran? Minä kuulin joko vuonna 1993 tai 1994 Freenetistä, jota tarjottiin koululaisille, heidän vanhemmilleen ja opettajille sisältö- ja sähköpostipalveluksi. Auskultoin tuona lukuvuonna opettajaksi, ja luultavasti kuulin asiasta toiselta ohjaajaltamme. En ymmärtänyt asian merkityksen vallankumouksellisuutta, vaikka olin toiminut 70-luvun lopussa ja 80-luvulla tietotekniikka-alalla.

Itse asiassa minä myin 80-luvulla työkseni verkkopalvelua yrityksille. Olin suuren amerikkalaisen  Control Data Corporationin Suomen tytäryhtiön palveluksessa. Käyttämämme verkko ei ollut internet vaan yhtiön oma Cybernet.  Yhtiö valmisti hyvin tehokkaita Cyber-tietokoneita ja Cybernet-verkon prosessointi tapahtui tietenkin Cybereissa.

Minulla oli asiakaskäynneillä mukanani matkakirjoituskoneen kokoinen päätelaite, jossa oli kupit puhelinluurin mikrofoni- ja kaiutinpäähän. Kun työnsin luurin päät kuppeihin ja otettiin puhelu Lauttasaaressa olevaan solmuun, saatoin käyttää yhtiön Rijswijkissä Hollannissa olevaa konetta ja näin demonstroida järjestelmän käyttöä. Yhteys oli vuorovaikutteinen. Kaupungin nimi muuten lausutaan "räisväik". Järjestelmä oli merkkipohjainen. Laite tuotti tekstit lämpöpaperille.

Tuo muistutti jo internetin käyttöä nykyaikaisella läppärillä. Päätelaitteeni oli kuitenkin täysin tyhmä. Kaikki prosessointi tapahtui Rijswijkin koneessa, jossa oli käytettävissä erilaisia sovellusohjelmia. IFPS (Interactive Financial Planning System) oli taulukkolaskentaohjelmien tapainen taloussuunnittelusovellus. IPF oli järjestelmä, jolla saattoi rakentaa erilaisia sovelluksia yritysten käyttöön.

Meillä oli Cybernetissä sähköpostijärjestelma, mutta sitä sai käyttää vain yhtiön sisäiseen viestintään. Sen avulla saatoin pyytää neuvoja Yhdysvalloista. Kun lähetin viestin iltapäivällä tai illalla, saattoi vastaus odottaa minua seuraavana aamuna, kun tulin taas töihin. Teknisesti vastauksen olisi voinut saada nopeastikin, mutta toisessa päässä ei ollut yöllä kukaan vastaamassa.

Kuvaavaa noille ajoille oli, että lainsäädäntö laahasi teknisen kehityksen perässä. Sähköpostipalvelua ei saanut myydä, koska eri maiden posteilla oli yksinoikeuksia rajojen yli tapahtuvaan tekstimuotoiseen viestintään.

Enpä arvannut, millainen vallankumous alkoi 90-luvulla. Mullistava internet perustuu siihen, että kukin viesti hajoitetaan osiin, joissa kussakin on osoite, ja osat kulkevat omia reittejään määränpäähän, jossa ne yhdistyvät. Kuka tahansa voi olla yhteydessä kehen tahansa.

Ostin ensimmäisen internet-yhteyden kotikäyttöön DLC:ltä. Yrityksellä oli hieman nuhjuinen toimisto Mäkelänkadulla, sopivasti kävelymatkan päässä työpaikastani. Yrityksen omistivat Rytsölän veljekset, jotka sitten myivät yrityksen osaksi Saunalahden Serveriä, joka muutti myöhemmin nimensä Jippiiksi. Rytsölät nousuvat otsikoihin, kun kumpikin hankki kalliin Lamborghinin, joita ei oltu juuri nähty Suomen teillä.

Alkuun internetin kotikäyttö oli hieman hankalaa, kun yhteys muodostettiin modemin ja puhelimen avulla, eikä puhelinta voinut silloin käyttää puhumiseen. Varmaan moni muistaa nuo tutut piipitykset, joita kuului, kun yhteys muodostettiin.

Nyt internet on kännyköissä ja kohta pesukoneissa ja ties missä.





Ei kommentteja: