Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

tiistai 21. marraskuuta 2017

Tärkeä kunniavartiohanke 1

Suomen satavuotista itsenäisyyttä on juhlistettu ja juhlistetaan monin tavoin. Minua sykähdyttää erityisesti hanke, josta kuulin ensimmäisen kerran vasta viime viikonloppuna.

Tarkoituksena on järjestää sankarihautausmaille itsenäisyyspäivänä kunniavartio siten, että jokaista sankarivainajaa vastaa vartiossa saman ikäinen henkilö kuin edesmennyt oli kuollessaan. Mielellään myös samaa sukupuolta, mutta ei välttämättä.

Idea on mainio. Toivottavasti hanke toteutuu mahdollisimman laajasti. Järjestely tekee näkyväksi sen, kuinka paljon nuoria sota vei mennessään.

Isoisäni kaatui talvisodan kolmanneksi viimeisenä päivänä. Hän ei ollut sodan uhrien joukossa nuorimmasta päästä, sillä hän oli viiden lapsen isä. Nuoren ihmisen kuolema koskettaa erityisesti hänen vanhempiaan (toki muitakin), mutta vanhemman kuolema hänen lapsiaan ja tietenkin leskeä.

Lämmittäisi kovasti mieltäni, jos tietäisin Keski-Porin kirkon pihapiirin sankarihautausmaalla olevan itsenäisyyspäivänä myös isoisäni ikäinen mies kunniavartiossa.

Soitin Keski-Porin seurakunnan sihteerille ja kuulin, että vartiota ei aiota heillä järjestää. Lähetin sitten viestin kirkkoherralle ja pyysin harkitsemaan asiaa. Hän vastasi, että asia on Porin kaupungin vastuulla. Täytynee olla yhteydessä sinnepäin.

Asian järjestäminen on varmasti vaivalloista, mutta olisi hieno osa isänmaan satavuotispäivän juhlistamisessa. Edellyttää varmaan runsaasti vapaehtoistyötä. Tilanne on ainutlaatuinen, koska Suomen täyttäessä 200 vuotta tällaista tuskin koetaan enää tarpeelliseksi.

Voisitko sinäkin olla mukana asiaa edistämässä?

Ei kommentteja: