Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

torstai 23. marraskuuta 2017

Surua ja kärrynpyöriä (Tärkeä kunniavartiohanke 3)


Eilen olin pappahommissa. Haimme nuoren koululaisen Naantalista meille, kun vanhemmat olivat kuoroharjoituksissa. Kävimme tyttösen kanssa kahvilassa sinä aikana, kun mamu kävi kirjastossa. Jaoimme munkit. Sattui mukavasti, kun koululaisen luokkakaverikin oli ilmaantunut paikalle ja liittyi seuraamme.


Mitä? Pitääkö minulla olla kännykässäni sekä Parkman että Easypark? Minulla on vain jälkimmäinen. Kohtasin tänään ensimmäistä kertaa automaatin, jossa näistä toimii vain Parkman. Onneksi oli kolikkoja taskussa.


Näin tänään Vitruviuksen miehen heittämässä valona kärrynpyöriä Yliopistonkadulla. En nähnyt laattaa, josta olisi selvinnyt tämän ympäristötaideteoksen tekijä.Minua surettaa, kun en tunnu saavan oman isoisäni ikäistä miestä kunniavartioon Keski-Porin hautausmaalle itsenäisyyspäiväksi. Vertaisikäisvartio on tamperelaisen Kalervo Sipin hieno idea. Tampereella sitä toteutetaankin, samoin täällä Turussa ja muuallakin. Onneksi hankkeella on ollut menestystäkin. Tyyli vaihtelee. Jossakin ollaan maastopuvuissa, toisaalla siviilivaatteetkin käyvät. Jälkimmäisessä versiossa on erityisesti ajatusta. Sankarivainajien vastineet voidaan nähdä sellaisina kuin he tavallaan olisivat olleet, ellei sota olisi vienyt.

Mutta nuo porilaiset! Kaupungin Reserviupseerikerhon puheenjohtaja ilmoitti minulle, että päätös järjestelyistä on lyöty lukkoon. Se onkin luonnollista. Tapahtumaa järjestää toimikunta, johon puheenjohtaja kuuluu. Olen pyytänyt häntä välittämään viestini toimikunnan jäsenille, mutta tähän hän ei ole antanut vastausta. Epäilen ettei toimikunnan jäsenien sukulaisia makaa Porin uusgotiikkapyhäkön sankarihaudoissa. Kerhon varapuheenjohtaja viestitti, että Puolustusvoimien olisi pitänyt saada tieto tapahtumasta jo puolitoista vuotta sitten. Varusmiehiä tarvitaan paraatiin. Hänen mukaansa tarvittaisiin mahtikäskyä esikunnan suunnalta.

Keski-Porin järjestelyt ovat perinteisen hienot: kunniavartio, lippulinna ja seppeleenlaskut. Ihan komeaa, mutta toivoisin tänä poikkeuksellisena itsenäisyyspäivänä poikkeuksellista toteutusta. Minä en voi sooloilla käytännön tilanteessa. Yksinäinen mies isoisäni haudalla H-hetkellä olisi tyylitön näky. Hienoa että Kalervo Sipin idea kuitenkin toteutuu tässäkin laajudessa.

Luultavasti häviän tämän taistelun. Lähetin asiaa koskevan ehdotuksen eräälle vaikutusvaltaiselle taholle. Toivoin siinä sparrausta toteutuksen laajentamiseksi valtakunnalliseksi.

Jos kuitenkin onnistuisin, voisin melkein pyöriä Vitruviuksen miehenä Yliopistonkadulla.Ei kommentteja: