Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Koukuttava skene

Joku asia voi viedä mennessään niin, että melkein koko elämä kuluu sen parissa. Yrittäjä on melkein aina töissä, ainakin tavoitettavissa. Viulisti saa leipänsä musiikista, mutta seurustelee usein myös vapaa-aikanaan muiden muusikkojen kanssa. Jos hän perustaa perheen, lapset viedään soittotunneille heti, kun kynnelle kykenevät.

Joku uppoutuu pelien maailmaan niin, että tarvitsee apua päästäkseen sieltä ihmisten ilmoille. Nykykulttuuri on äärimmäisen monimuotoinen. Ihmiset ilmaisevat pukeutumisellaan mihin ryhmiin kuuluvat. Hipsteri seuraa muotia ja tavis pukeutuu kuten taviksen kuuluukin pukeutua.

Internet antaa mahdollisuuden erilaisten ryhmittymien jäsenten tiiviiseen yhteydenpitoon ja yhteistyöhön. Eri puolilla asuvat voivat uppoutua laajoihinkin yhteisprojekteihin netin välityksellä, mitä ilmiötä on alettu kutsua joukkoistamiseksi.

Tässä on tullut esiin useita asioita, joissa on yhteisiä piirteitä. Jotakin voidaan kutsua alakulttuuriksi, toista skeneksi, kolmatta joukkoistamisprojektiksi ja niin edelleen.

Sukututkimusta on harrastettu Suomessa kymmeniä vuosia ja täällä onkin siihen hyvät edellytykset, koska papit ovart täyttäneet tunnollisesti kirkonkirjoja usean vuosisadan ajan. Varhaisimmat sukututkijat vaivasivat kirkkoherranvirastoja saadakseen tietoja menneistä polvista ja viettivät pitkiä rupeamia erilaisissa arkistoissa.

Hämmästyttävä tekninen kehitys on mahdollistanut sukututkimusharrastuksen varsinaiseksi skeneksi tai alakulttuuriksi. Alan valtava lähdeaines on käytettävissä kotona tai missä vain verkon avulla. Eri puolilla maailmaa asuvat ihmiset voivat rakentaa laajoja yhteisiä sukuverkostoja käyttämällä Genin, Geneanetin ja muiden vastaavien palveluja hyväkseen.

Kirjoitin äskettäin tekstin Sjöbergien arvoitus 1, jossa pohdiskelin mummoni toisen isovanhempiparin alkuperää. Linkitin sen Facebookin Satakuntalaiset suvut -ryhmään. Kolme alan osaavaa harrastajaa tarttui asiaan ja sain nopeasti kiinnostavaa lisävalaistusta juuriini.

Erääseen Rauman maalaiskunnassa olevaan torppaan saapui Ahvenanmaalta muutaman vuoden aikana useita henkilöitä rengeiksi ja piioiksi. Kaikki näyttävät syntyneen samassa kunnassa. Kollegani mukaan yksi heistä oli Erik Sjöbergin isä. Minua kiinnostaa heti, mikä voi olla syynä tuollaiseen joukkosiirtymään vieraalle kielialueelle. Yritän varmistaa vielä itse rippikirjasta, onko tuo mahdollinen sukulaisuus totta, kunhan opin lukemaan niitä.

Muitakin mahdollisia sukulaisia löytyi. Yhdellä perhekunnalla kuuluu olevan rötöksiäkin kontollaan. Niitä voin tutkia kunhan ilmoittautumiseni Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen jäseneksi on käsitelty ja pääsen seuran sivuston kautta arkistoihin käsiksi.

Tämä on niin kiehtova maailma, että mahdanko joskus tarvita ammattiapua, että pääsen siitä joskus vierailulle takaisin tosielämään.

Ei kommentteja: