Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Onko sielu matematiikkaa?

Tiede edistyy valtavin harppauksin, mitä todistaa sekin, että olen vielä hengissä. Suuria mysteerejä kuitenkin on yhä. Yksi sellainen on matematiikan arvoitus. Miksi matematiikan avulla voidaan kuvata niin hyvin, miten fyysinen maailma toimii? Tiedemiehetkin ihmettelevät tätä. Asiaa aprikoidaan Prisman ohjelmassa Suuri matematiikkamysteeri.

Matematiikka lienee lähtenyt siitä, että joku on alkanut merkitä erilaisten objektien määriä. Sormet ovat olleet avuksi. Sitten on edetty yhteenlaskuun, vähentämiseen, kertomiseen ja niin edelleen. Miksi juuri tästä voidaan edetä taivaankappaleiden liikkeiden laskemiseen?

Jossakin suunnitellaan jo matkaa Marsiin. Sellaisesta ei voitaisi haaveillakaan ilman matematiikkaa. Laskeutumisaika yms. voitaneen laskea tarkoin etukäteen.

Mieliin saattaa hiipiä ajatus siitä, että oikeastaan kaikki on matematiikkaa. No yritäpä selittää matematiikan avulla, miksi mystinen Argus lähettää viranomaiskirjeitä muistuttavia huomautuksia havaitsemistaan liikennerikkomuksista.

Ihmisen käytöstä on vaikea ennustaa matematiikan avulla. Miten tunnistaa esimerkiksi eri motiiveja ja niiden voimakkuuksia? Miten selittää vääjäämättömästi Napoleonin aikaansaannokset? Voi olla, että kyse on mittauksen haastavuudesta. Mistä saataisiin lukemat, joita laskea?

Olemme kaukana siitä, että aivotoimintamme voitaisiin mallintaa tarkoin algoritmien avulla. Sellainen olisikin pelottava ajatus. Tässäkö kaikki? Pelkkää matematiikkaa? Muutetaan vain numerot biteiksi eli nolliksi ja ykkösiksi, ja annetaan robottien hoitaa asiat?

Alamme olla olevaisuuden mysteerin ytimessä. Meillä kaikilla on enemmän tai vähemmän aloitteellisuutta, luovuutta ja aikomuksia. Loisiko robotti aikeita kannattavuuslaskelmien ja satunnaisgeneraattoreiden avulla? Pitäisikö neuvotteluja ja päätöksiä varten luoda keskenään erilaisilla ohjelmilla varustettuja robotteja? Tai pitäisikö samassa robotissa olla keskenään kilpailevia ohjelmia. Jos ihminen on, eikö myös robotti ole? Mitä oleminen on?

Jos olisin jossakin huoneessa robotin seurassa, voisitko sanoa, että huoneessa on kaksi henkilöä?

Robotti ei ole orgaaninen olio. Se toimii niin kuin se on ohjelmoitu toimimaan. Jos se tekee jotakin yllättävää, senkin mahdollisuuden lähtökohdat on jonkun pitänyt ohjelmoida.

Jossakin testissä on kysytty mikä on elämänkatsomukseni ja annettu vaihtoehtoja. Yksi tarjolla olleista oli tieteellinen elämänkatsomus. Arvostan tiedettä, mutta en voinut valita tuota vaihtoehtoa, koska olen uskovainen. Toisaalta en olisi halunnut valita syöpieni hoitoon kiviterapiaa tai muuta sellaista.

Minä uskon, että Jumala on luonut ihmisen luomuksi ja antanut hänelle sielun. Tätä en voi todistaa matemaattisesti.












Ei kommentteja: