Vuosien 1917-1918 väkivaltaisten tapahtumien sarjan nimitys on tuottanut päänvaivaa. Jos ajatellaan, että kyseinen sota pelasti Suomen sulautumasta suureen kommunistivaltioon, nimeksi sopii vapaussota.
Jos taas korostetaan sitä, että suomalaiset taistelivat toisiaan vastaan, paikkaansa puoltaa nimitys sisällissota.
Vastakkainasettelua oikeisto-vasemmisto kuvaa joko luokka- tai kansalaissota.
Punakapinaksikin sotaa on kutsuttu, mutta se ei liene sovelias nimitys, jos halutaan saada menneen ajan haamut katoamaan.
Suomessa oli vielä sodan alkaessa vieraan vallan joukkoja, koska maamme itsenäisyys oli hyvin nuori. Käsittääkseni venäläisten joukkojen merkitys ei ollut koko sodan kannalta kovin merkittävä. Suomeen saapuneiden saksalaisten joukkojen rooli taas oli hyvin ratkaiseva. Ne olisivat mahdollisesti jääneet Suomeen, ellei Saksa olisi hävinnyt ensimmäistä maailmansotaa. Suomen itsenäisyys olisi saattanut kutistua vasalliudeksi. Punaisten voiton seurauksia on hyvin vaikea arvioida. Suomesta olisi saattanut tulla totalitäärinen Neuvostovenäjän satelliittivaltio, mutta sekään ei ole varmaa. Vapaussotakaan ei siten ole aivan ongelmaton nimi. Sovun rakentamisen kannalta se alleviivaa toisen osapuolen toimia.
Kansalais- ja luokkasota ovat myös epätarkkoja, koska kaikki osalliset eivät olleet suomalaisia eivätkä luultavasti edustaneet yksittäisiä luokkatahoja.
Kukaan meistä ei ollut todistamassa tuon surullisen ajan tapahtumia. Siksikin kannattaa käyttää mahdollisimman neutraalia nimitystä. Vuosien 1917-1918 tapahtumat on vähän kömpelö, mutta minusta varsin käyttökelpoinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti