Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 12. kesäkuuta 2018

Olemme kaikki propagandisteja


Propaganda on Wikipedian mukaan "aatteen tai opin järjestelmällistä levitystä, jolla pyritään muokkaamaan milipidettä". "Propaganda on tavoitteellista, harkittua ja järjestelmällistä pyrkimystä manipuloida ihmisten uskoja, asenteita ja tekoja. Propaganda luo mielikuvia ja pyrkii hallitsemaan mieliä. Se ruokkii ennakkoluuloja, yhdenmukaistaa ajattelua ja vaientaa erimieliset."

Sana propaganda on latinaa ja tarkoittaa levitettävää asiaa.

Alkuperäinen merkitys kuulostaa neutraalilta. Nykyään sanaan liittyy kielteinen kaiku. Termiä on aika pitkään saatettu käyttää ujostelemattomasti. Talvisodan aikaan päämajassakin oli propagandaosasto.

19 30-luvulla määriteltiin propagandan seitsemän keinoa. Ne on minusta hyödyllistä tunnistaa, koska mitä ilmeisemmin ne ovat yhä käytössä. Yleensä puhutaan järjestelmällisestä toiminnasta, mutta minusta keinomäärittelyjen avulla voi analysoida yksittäisten ihmisten viestintää ja myös omaa argumentaatiotapaansa.

Keinot ovat nimittely, kimalteleva yleistys, siirräntä, todistus, "tavallinen kansa", korttien pinoaminen ja kelkkaan hyppääminen.

Vastapuolta voidaan nimitellä tavoilla, jotka yhdistävät hänet johonkin ikävään asiaan. Esimerkiksi sanoilla fasisti, rasisti ja terroristi on hyvin latautunut merkitys. Omaa asiaa voidaan ajaa myös hienovaraisemman nimittelyn avulla.

Kimalteleva yleistys on hauska nimitys  jonkin toimintatavan määritelmälle. Mairittelevalla nimityksellä oma asia liitetään johonkin hyvin arvostettuun asiaan kuten isänmaallisuuteen, demokratiaan tai rakkauteen.

Siirrännästä on kysymys, kun pyritään luomaan kuva jonkin yleisesti hyväksytyn instituution valtuutuksesta omalle asialle. Tällaista saattaa olla esimerkiksi Suomen lipun käyttö mainonnassa. Jos mainoksessa taas on lääkärin takkiin pukeutunut henkilö, luodaan mielikuva siitä, että oma tuote on asiantuntijain suosittelema.

Toisinaan viestinnässä käytetään julkisuuden henkilöitä todistamassa oman asian puolesta, vaikka näillä ei olisi mitään erityistä asiantuntemusta alalla. Jos joku filmitähti kehuu vaikkapa tiettyä päänsärkylääkemerkkiä, voi kysyä itseltään, paljonko hänelle maksetaan.

Maassamme asuu epäilemättä eniten tavallista kansaa. Niinpä on usein hyödyllistä vedota tähän suureen joukkoon. Poliitikot laskeutuvat mielellään turuille ja toreille esiintymään tavallisten ihmisten seurassa. Eräs porvarina tunnettu poliitikko esiintyi aikoinaan työväen presidenttiehdokkaana.

Korttien pinoamisella tarkoitetaan vanhaa kauppamiehen kikkaa esittämällä omasta tuotteesta vain edullisia todisteita. Jos toimitaan hienostuneemmin, lisätään jokin epäedullinen asia luettelon keskelle, jolloin se hautautuu etuihin.

Kelkkaan hyppäämisellä tarkoitetaan ihmisten halua kuulua voittajan leiriin. Tätä voidaan käyttää hyväksi, kun yritetään saada joukkoja oman asian taakse. Me too -kampanja on onnistunut tässä hyvin ja ihan aiheellisesti.

Proagandan keinoina käytetään myös kiertoilmausta ja pelkoa. Ikäviä asioita nimitetään siten, että ne kuulostavat pehmeämmiltä ja hyväksyttävämmiltä. Esimerkiksi kuolemaa saatetaan kutsua ikuiseksi uneksi. Politiikassa ikäville toimenpiteille saatetaan keksiä salonkikelpoisia nimityksiä.

Kansalaisia saatetaan houkutella tiettyjen toimien taakse esittämällä uhkakuvia siitä, mihin toimien toteuttamattamatta jättäminen voi johtaa. Verokevennyksiä saatetaan perustella osaajien maastapaon estämisen keinona.

Propagandan keinojen käyttö on läsnä arjessamme. Me kaikki taidamme huomaamattamme käyttää niitä. On hyvä miettiä, onko arvokkaampaa pyrkiä voittamaan väittelyt vai kannattaisiko kunkin pyrkiä dialogin kautta vastapuolen esittämien näkemysten parempaan ymmärtämiseen.

Kauppamiehellä on oma myyntitavoite vastuullaan ja hänen tehtävänään on täyttää se. Keinot saattavat olla propagandistisia. Onko tarkoituksenmukaista käyttää samoja keinoja kaikissa viestintätilanteissa?

Jokainen propagandan keino ansaitsisi oman eettisen tarkastelunsa. En ryhdy niitä laatimaan, ainakaan tällä kertaa.

Jos käyt joskus tiukan väittelyn jonkun kanssa, saattaisi olla sen jälkeen mielenkiintoista tarkastella keskustelua yhdessä propagandan keinojen näkökulmasta.

Ei kommentteja: