Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

maanantai 25. kesäkuuta 2018

Kuka on ruotsalainen?

Ruotsi hävisi Saksalle aivan ottelun viimeisillä sekunneilla, kun Saksan Toni Kroos teki voittomaalin pamauttamalla pallon vapaapotkun jatkotilanteesta oikeaan ylänurkkaan. Vapari oli määrätty, koska Ruotsin Jimmy Durmaz kaatoi sääntöjen vastaisesti Saksan pelaajan aivan Ruotsin maalin lähellä.

Ruotsissa syntyi kohu, koska vapaapotkun aiheuttanut Durmaz sai tapahtuman jälkeen vihapostia ja hänen perhettään uhkailtiin. Durmaz on assyyrialaistaustainen, mutta syntynyt Örebrossa. Hän kertoi tunnoistaan harjoitusten yhteydessä ja vakuutti olevansa ruotsalainen. Joukkue osoitti tukea hänelle rasismia vastaan.

Vapaapotkun tuottamista vastustajalle tapahtuu MM-peleissä jatkuvasti. Vastustajan pysäyttäminen sääntöjen mukaisesti tuntuu olevan lähes mahdotonta. Vastustaja on kuitenkin pysäytettävä. Se kuuluu pelin luonteeseen. Durmazin tekemän virheen nostaminen rasististen hyökkäysten aiheeksi on yksinkertaisesti tuomittavaa. 

Ottelun alkupuolella Ruotsi oli mennyt johtoon Ola Toivosen taidokkaalla maalilla. Myöhemmin Saksa tasoitti ja myöhemmin kävi miten kävi.

Luultavasti Toivonen ei saanut vihapostia tekemästään. Hän luultavasti kelpaa ruotsalaiseksi, vaikka hänellä on suomalainen sukunimi. En tosin ole varma. Toivonen tuntee itsensä täysin ruotsalaiseksi, eikä Suomi tunnu merkitsevän hänelle mitään erityistä. Hänen isänsä on suomalaissyntyinen, mutta tullut jo aivan pienenä Ruotsiin vanhempiensa mukana. Toivosen äiti on ruotsalainen. Ulkonäöltään Toivonen on raamikkaan komea ruotsalainen blondi.

Voidaan sanoa, että Toivosen isä on kotoutunut täydellisesti Ruotsiin. Hän on tullut maahan niin nuorena, ettei hän voi muistaa edeltävästä ajasta mitään. Pojasta on kasvanut täysin ruotsalainen. Mitäpä muutakaan olisi noissa olosuhteissa voinut käydä. Suurelle osalle suomalaisistakaan juurilla ei ole erityisen suurta merkitystä. Eletään tätä päivää ja katsotaan tulevaan.

Ruotsin media on yrittänyt haastatella Toivosta hänen suomalaisjuuristaan, mutta ei ilmeisesti ole saanut paljoakaan irti. Toivosen tapa mitätöidä suomalaisuutensa saattaa toimia. Media ehkä antaa periksi, eikä yritä tehdä hänen juuristaan numeroa. Vaikeaa se olisikin.

Olisivatko ruotsidemokraatit riemuinneet, jos Durmaz olisi ratkaissut ottelun Ruotsin voitoksi?

Kansalaisuus on yksinkertainen asia. Jos sinulla on passi, olet kansalainen. Kansallisuus tuntuu olevan eri asia.

Ei taida olla sataakaan vuotta siitä, kun kalloja mittailtiin ja rotuja yritettiin laittaa paremmuusjärjestykseen. Ei ihme, että meillä on taipumus yhdistää tietty ulkonäkö ja kansallisuus. Suomalaisuus on identiteettinä aika tuore asia. Käsite on tuotteistettu 1800-luvulla ja liitetty Suomessa asuvaan kansaan, jonka geenit ovat kuitenkin peräisin useista suunnista.

Ruotsalaisuutta sen enempää kuin suomalaisuuttakaan ei voida jäädyttää tiettyyn vaiheeseen. Muutos on jatkuvaa. Kieli on saanut ja tulee saamaan ulkomaisia vaikutteita. Globalisaatio on todennäköisesti tullut jäädäkseen.

Mitä muuta voimme tehdä kuin olla ihmisiksi ja elää sovussa, vaikka hampaat irvessä, jos ei muu auta. Siksi vanhaan takertuvaa äärinationalismia on syytä vastustaa.

Ruotsin ja Suomen jalkapallojoukkueiden ei tarvitse koostua pelkistä pellavapäistä.


Ei kommentteja: