Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 28. kesäkuuta 2018

Kuvia Örebrosta, Sköllerstan kirkolta ja Resebergan luostarin raunioilta



Tämän postauksen kuvat liittyvät aiemmin kirjoittamaani artikkeliin "Ruotsin sydämessä juuria tonkinmassa".

Örebron linna
Tutustuminen Örebron linnaan jäi meillä toiseen kertaan. Kustaa Vaasa on täällä rymistellyt ja ensimmäinen Bernadotte-kuningaskin on jättänyt jälkensä kaupungin historiaan. Kannattaa palata.


Piipahdimme keskiaikaisessa Pyhän Nikolauksen kirkossa. Kirkko on niin vanha, että sen täytyy olla joillekin esivanhemmilleni tuttu paikka.






Toinen hyvä syy palata seudulle on Sköllerstan kirkko, johon tutustuminen jäi remontin vuoksi tällä kertaa pinnalliseksi.










Ja sitten Risebergaan.













Löysin luostarin raunioiden läheisyydestä merkillisen ristin. Mustan kotkan veljeskunnan on perustanut John Hellstenius ilmeisesti 1900-luvun alussa. Göteborgissa olevan suurloosin lisäksi järjestöllä on ritari- ja paikallislooseja.


Mustien kotkien neljä peruspilaria ovat usko Jumalaan, isänmaanrakkaus, veljeys/sisaruus ja armeliaisuus. Järjestö katsoo taustakseen amerikkalaisen The Brothers of Black Eaglen, jonka sanotaan protestanttiemigranttien perustaneen 1600-luvulla tukemaan jäseniensa hengellistä ja maallista elämää. Järjestön perustaminen saattaa olla vastarekatio Jesuiittaveljestölle, joka tunnetusti vastusti protestanttista uskoa.

Ruotsin Mustien kotkien edellytetään kuuluvan evankelisluterilaiseen kirkkoon.

Tuon ristin alla oleva teksti tuntuu viittavan siihen, että veljeskunta haluaa kansalaisten olevan tietoisia olemassaolostaan. Salaperäiseltä järjestö kuitenkin tuntuu. Perusperiaatteet tuntuvat kuitenkin sellaisilta, että kukapa niitä vastustaisi.

Mietin liittyykö siihen jokin sanoma, että tämä risti on pystytetty katolisen luostarin raunioiden tuntumaan.


Ei kommentteja: