Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 7. heinäkuuta 2014

Miksi käännämme kylkeä? CPAP -laite käyttöön

Olen ihmetellyt, että minkälainen mekanismi liittyy siihen, että käännämme kylkeä nukkuessamme. Kun googlailin asiaa, kävi ilmi, että siitä ei tiedetä paljoa. Löysin kuitenkin artikkelin, jossa jotakin asiasta sanotaan.

Kyseessä voi olla mukavuuden tunne, mutta ilmeisesti ihminen kääntää kylkeä suojellakseen itseään. Jos paine kohdistuu pitkään samalle alueelle, tämän veren verenkierto vähenee, mikä ei liene hyvä asia. Samassa asennossa nukkuminen voi myös jäykistää niveliä.

Ilmeisesti mekanismi toimii niin, että paine kipureseptoreissa stimuloi meitä kääntämään kylkeä. Tätä tapahtuu nukkuessa ja hereillä ollessa. Istuessammekin vaihdamme välillä asentoa. Ilmiö lienee samantapainen kuin nukkuessa.

Syvimmässä unessa REM-vaiheessa olemme puolihalvaantuneita ja vain silmät liikkuvat. Tämäkin vaihe keskeytyy 6-8 minuutin välein siten, että tietoisuutemme vahvistuu. Näihin keskeytyksiin voi liittyä liikehtimistä.

Sitä ihmettelen, että miksi minulla on jo nukkumaan mennessä jonkinlainen heikko tunne siitä, kummalla kyljellä aloitan nukkumisen. Tosin jos valitussa asennossa näkyy häiritsevää valoa, voin helposti kääntää kylkeä.

Grillatessakin pitää muistaa kääntää kylkeä. Muutoin se palaa. 


Tunnen itseni nyt aika energiseksi paitsi kävelemisen suhteen. Olen tänään puuhaillut erään äidin puolen sukuseuran sukukirjapäivitysten parissa. Tuleepa tuokin asia hoidetuksi. Toivottavasti tämä tietää hyvää ja miksei tietäisi.

Olen ajatellut tänään mennä pihaan istuskelemaan ja piirtelemään. Voisin vähän jalkojanikin vaivata. 

Voisin alkaa taas käyttämään uniapnean hoitoon liittyvää CPAP -laitettani. En ole viitsinyt käyttää sitä aikoihin, kun elämä on ollut muutoinkin aika vaivalloista välillä ja nukkuminenkaan ei ole aina luistanut. Senkin pitäisi antaa puhtia elämään, kun hengityskatkot vähenevät.

Ei kommentteja: