Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 21. heinäkuuta 2014

Verikokeessa, rantakaipuuta, oireita, rillivarkaita, syövän uusiutumisen pelosta, Hesarista

Kävin Hertsikan sairaalassa verikokeessa. Väärä päivä. Olisi pitänyt mennä huomenna. Otettiin kuitenkin. Toleranssi on kuulemma + - kolme päivää. Seuraava on perjantaina ja sitä seuraava ensi maanantaina.

Nyt olisi kelit olla rannassa ja hieman voimien rippusia jäljellä. Eilen olimme lähdössä iltapuolella Villa Salmelaan, mutta suunnitelma romuttui. Tänään ajattelimme käydä siellä taksilla, mutta onneksi vaimo varmisti tilanteen soittamalla. Maanantaisin kahvilan lisäksi vessakin on kiinni. Olemme kerrostalon vankina. Kuten olen kertonut omistamme puolikkaan auton, mutta auto on toisen omistajan - pojan huushollin mukana - Päijänteen rannassa, kun sukuloivat saaressa olevalla mökillä. Ehkä menemme sitten pihaan. Toivottavasti voimani riittävät vielä myöhemmin viikolla rantalomailuun. En ole varma.

Voimani tosiaan vähenevät. Eilen nukuin monta kertaa päivällä. Huomaan myös ääneni muuttuvat huilumaisemmaksi. Tuttu oire sekin.

Rillivarkaat eli tyttärentyttäret 6 v. ja 4 v. kävivät äitinsä ja tämän nykyisen kanssa tapaamassa meitä. Sitä menoa ja energiaa. Harmi, että minua niin väsytti. Tytöt ovat jo melkein kokonaat lopettaneet lukulasieni pöllimisen, mutta hauskoilla nimityksillä on taipumus jäädä käyttöön.

Syövästä ei kai pääse irti koskaan, kun sen on kerran sairastanut. Pelko uusiutumisesta vaivaa. Pienetkin oireet voivat huolestuttaa. Oireettomuuskaan ei poista pelkoa. Medikaalisesti ottaen kestää viisi vuotta, että todetaan terveeksi. Sitten ilmeisesti kontrollit loppuvat ja toipilas katsotaan terveeksi. Sanotaan, että pelko hiipuu vuosien saatossa, mutta se ei katoa kokonaan. Jotkut eivät uskalla pelon vuoksi tehdä isoja päätöksiä elämässään kuten avioitumista tai työpaikan vaihtamista. Tätä kutsutaan Demokleen oireyhtymäksi.

Voisin itse kuvitella, että väsymys tulee huolestuttamaan minua. Tämä johtuu siitä, että ennen kuin syöpäni diagnosoitiin, minä olin pannut merkille väsymyksen ja syytä siihen etsittiin työterveyshoidon piirissä ilman menestystä. Olin saanut jo aiemmin CPAP -laitteen käyttööni. Se poistaa uniapnean aiheuttamaa väsymystä. Olin silti väsynyt. Diagnoosi paljasti väsymyksen syyn. 

Hesari oli tänään jo lupaavampi. Siinä oli aika laaja juttu kyberturvallisuudesta. Yhdessä artikkelissa kerrottiin Ukrainan surullisen lentotragedian ruumiiden siirrosta. Niitä on junassa kylmiövaunuissa jollakin asemalla separatistien hallussa eikä ole tietoa, mihin niitä ollaan viemässä. Osa on vielä turmapaikalla. Voin vain kuvitella omaisten tuskaa, kun läheisten ruumiit ovat mädänneet tai mädäntyvät epämääräisen porukan käsissä eikä niiden kohtalosta ole tietoa.

Hesarissa huomattiin myös, että samalle lentoyhtiölle, joka on ennestään suurissa taloudellisissa vaikeuksissa, sattui jo toinen erikoinen suurturma saman vuoden aikana. Saattaa mennä konkurssiin tai sitten valtio pelastaa. Raha on vain rahaa verrattuna ihmisuhreihin, mutta tuossakin tapauksessa moni tapahtumiin syytön ihminen joutuisi työttömäksi.


Lähdeartikkeleita syövän jälkeisestä elämästä:

Cancer survivors: Managing your emotions after cancer treatment

Life after cancer treatment

Adjusting to life after cancer

Elämä syövän jälkeen 

Elämä syövän jälkeen (Duodecim)

Syövästä toipumisen psykologiset haasteet

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko sun hemoglobiini vielä kuinka alhaalla? Mulla alhainen hemoglobiini vei puhdin totaalisesti, mutta rautalääkityksellä se parani. Rautatabletteja ottaessa pitää vaan muistaa, että ei kahteen tuntiin ennen eikä jälkeen rautalääkkeen syö tai juo mitään maitotaloustuotteita, kahvia tai teetä. Ja rautalääkkeet kannattaa napata C-vitamiiniporejuoman kanssa. Kysäise kuitenkin, saatko syödä rautaa. Meillä kun on ollut erilaiset hoidot, niin en ryhdy "komentelemaan" sua ;) Sirpa

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos Sirpa kommentistasi. Hemoglobiini on nyt noussut toiselle sadalle, kun sain verta sairaalassa. Minulla on se käsitys, että raudan syöminen ei auta syöpähoitojen oireiden yhteydessä. Kroppa ei kai pysty ottamaan vastaan lisärautaa.