Sairaan rakas elämä
Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa
perjantai 29. huhtikuuta 2016
Suomiko Natoon?
Suomen hallituksen tilaama Arvio Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista on julkistettu tänään. Esityksen ovat laatineet ruotsalainen Mats Bergquist, ranskalainen François Heisbourg sekä suomalaiset René Nyberg ja Teija Tiilikainen.
Olen mielissäni maailman muuttumisesta niin paljon, että Suomi on uskaltanut teettää tällaisen.
Raportti löytyy netistä. Linkki on ylempänä. Taidanpa lukea.
Esityksessä annetaan paljon painoa sille, että Suomen kannattaa kulkea käsi kädessä Ruotsin kanssa. Eilisessä A-studion Talkissa tuli esiin, kuinka valmiita Ruotsi ja Suomi vaikuttavat olevan syvään puolustusyhteistyöhön.
Mielestäni Ruotsin ja Suomen välinen valtiosopimus yhteisestä puolustuksesta ei parantaisi ratkaisevasti kummankaan maan turvallisuutta. Usein sanotaan ettei Suomi pysty pysäyttämään Venäjän mahdollista hyökkäystä, mutta voi tehdä sen niin kalliiksi, ettei se kannata. Tuo edellyttäisi täydellisen järkiperäistä ja lähinnä taloudelliseen näkökulmaan perustuvaa päätöksentekoa hyökkäyksestä. Mielestäni tuohon ei kannata tuudittautua. Ruotsin ja Suomen liittolaisuus vahvistaisi jonkin verran tätä perustelua.
Ukrainan talous on Ruotsia ja Suomea heikompi asukasta kohden. Se on silti merkittävä tekijä. Siellä on 46 miljoonaa asukasta. Ruotsin ja Suomen väkiluku on yhteensä 15 miljoonaa asukasta. Vaikka osa Ukrainan asukkaista onkin etnisiä venäläisiä, sopii silti miettiä, miten Ukraina on pärjännyt Venäjää vastaan ja verrata konfliktia samantapaiseen tilanteeseen täällä pohjoisessa.
Naton jäsenilleen tuoma turvallisuus perustuu sopimuksen viidenteen artiklaan, jossa luvataan puolustaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta liittolaista. Muistaakseni jokainen maa tekee kuitenkin erillisen päätöksen asiasta. Perusennakkoluulo kuuluu, että "ei sieltä kuitenkaan kukaan tulisi apuun.". Arvioin, että jos Nato ei tukisi hyökkäyksen kohteeksi joutunutta valtiota tuollaisessa tilanteessa, se olisi asiallisesti Naton loppu. Mitä sellaisella liitolla olisi enää virkaa?
Talkissa kerrottiin, että Viro on Naton jäsenenä kuuliaisesti lähettänyt joukkoja konflikteihin, joissa Usa on ollut osallisena. Viro on kai halunnut osoittaa sitoutuneisuuttaan ja arvioinut sen lisäävän omaa turvallisuuttaan. Kymmenkunta soturia on tullut arkussa kotiin.
Tuo on kieltämättä vaikea kysymys. Ymmärtääkseni ketään virolaista taistelijaa ei ole pakotettu rintamalle vaan lähtijät ovat vapaaehtoisia. Jos lähteminen on vapaaehtoista, lähettäjämaan henkinen kuorma saattaa tuntua kevyemmältä. YK-operaatioissakin on kuollut ainakin pari suomalaista.
Voi kuitenkin käydä, että jokin Suomen ulkopuolinen Natoa koskeva kriisi eskaloituu hyvin suureksi. Voi olla, että sellainenkin tilanne olisi mahdollinen, että Suomi joutuisi lähettämään varusmiehiä ja reserviläisiä taistelukentälle. Silloin tilanne olisi vielä hankalampi.
Sekin on tärkeä näkökulma, joka sanallisettiin Talkissa, että liittoutumattomana Suomi voisi joutua puolustautumaan yksin. Ei kuullosta kivalta sekään. Ei voi kun toivoa viisautta ja kylmäpäisyyttä Suomen päättäjiltä. Jos asia viedään joskus kansanäänestykseen, toivon todellakin, että asia keskustellaan avoimesti halki.
Kerroin että olemme menossa erääseen tilaisuuteen tänä iltana. Eräs tuttavamme on lupautunut ilmoittamaan meille paikan päältä, onko kaikki paikalla olevat terveitä. Meillä on tiedustelija apunamme.
Mistä ihmeestä tuo harmaa tausta tuli tekstiin?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Hienoa Heikki että pääsit illalla. Ystäväni oli siellä ja sanoi nähneensä sinut. Moitin kyllä häntä, ettei esittäytynyt sinulle :). Jaksamista! t. pyykkäri
Kiitos Pyykkäri! Luulen tietäväni, ketä tarkoitat.
Lähetä kommentti