Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 2. tammikuuta 2017

Hyvää tuli

Aioin lisätä kypsyvään merimiespihviin vielä voita, mutta unohdin. Meillä olisi ollut oikeaa voita.

Vaäiajalla poljin kuntopyörää ja voimistelin. Ajattelin laittaa suihkun jälkeen jo yöpuvun päälle ja laitoinkin, mutta pukeuduin kuitenkin kunnolla, jotta olisin päivällisellä asianmukaisissa vaatteissa.

Pata onnistui oikein hyvin. Liemi oli hyvin maukas. Voin puute ei haitannut. Olisikohan sillä saanut laikkuja liemen pintaan. Olin laittanut pataan lähes kymmenen laakerinlehteä, mitkä maistuivat liemessä.

Ihmettelen Kotikokin reseptin ehdottamaa lihamäärää (800 g). Vaikka padassani oli lihaa vain noin 300 grammaa, se tuntui oikein riittävältä, jopa runsaalta. Ohjeen mukaisella määrällä padasta olisi tullut todella tuhtia tavaraa.

K-Ruoan reseptissä annetaan määräksi puoli kiloa. Pataa saataisiin tällä ohjeella suunnilleen sama määrä. Lihapalojen lisäksi kehotetaan ruskistamaan myös sipulit. Lihaliemen sijasta osaksi lientä tulee ruskistuspannun huuhteluvesi.    

Valion ohje tuottaa myös edellisiä vastaavan kokonaisannoksen merimiespihviä, mutta lihan määräksi annetaan kolmesataa grammaa. Johtuuko Valion toimialasta, että tässä käytetään myös purkillinen smetanaa. Luulisin liemen menevän sotkuiseksi. Ohjeeseen kuuluu myös puolitoista teelusikallista paprikajauhetta. Olutta ei tässä lisätä.

Vaimoni piti merimiespihvistäni, mutta mainitsi, ettei porkkanoita ole mukana. Valion ohjeeseen niitä kuuluukin.

Lihakin oli kypsynyt riittävästi. Olin paistanut paloja lyhyesti kahdelta puolelta. Kokemukseni mukaan liha menee paistettaessa helposti sitkeäksi. En osaa sanoa, olisivatko mureutuneet uunissa, jos niin olisi käynyt.

Näistä resepteistä vain K-Ruoalla on mukana laakerinlehtiä. Silläkin vain kaksi kappaletta. Onneksi laitoin niitä runsaasti mukaan. Minusta ne antavat hyvän säväyksen makuun. Ehkä niillä on visuaalistakin merkitystä.

Kotikokki varoittaa lisäämästä liikaa vettä liemeen, ettei ruoasta tule keittoa. Patani liemestä haihtui osa, mutta sitä jäi runsaasti. Kun merimiespihviä syödään matalista lautasista haarukalla ja veitsellä, liemi on ongelma. Millä sitä saa suuhun asti? Näistä kolmesta reseptistä Kotikokissa oli eniten nestettä.


Pataa riitti meille molemmille eiliseksi päivälliseksi ja tämänpäiväiseksi lounaaksi. Tuntui, että liemen maku oli syventynyt lämmityksessä tänään.




Ei kommentteja: