Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 9. tammikuuta 2017

Tattimuhennosta nam!

Jokin minua väsyttää. Olen nukkunut tavallista enemmän viime aikoina. Yritin tänään rajoittaa oloani untenmailla, enkä nukahtanut enää kännykän hälytettyä puoli yhdeltätoista, vaikka jäinkin loikoilemaan. Osa nukkumisestani on ollut puolittaista. Olen ollut vähän kuin puolikoomassa.

Väsytti. Aloin kuitenkin kokkaushommiin. Ostin äskettäin kaupasta herkkutatteja. Ne ovat valkoisia. Olen luullut herkkutattien olevan ruskealakkisia. Myyjä tosin tarjosi paperistakin, mutta mutta poimin tatteja muoviseen. Ajattelin, että noista voin tehdä jotakin.

Valitsin tänään netistä Kotilieden tattimuhennosreseptin. Laitoin perunoita kiehumaan. Tatteja näytti olevan parisen litraa. Lohkoin ne kaikki. Ajattelin, että ne pienenevät paistaessa. Pienin myös kaksi sipulia.

Tateista mahtui vain osa luontevasti paistinpannuun. Ohjeessa neuvottiin kypsentämään pari minuuttia, lisäämään sipulit ja jatkamaan paistamista saman verran. Minusta sienet eivät kypsyneet kunnolla säädetyssä ajassa, joten jatkoin hommaa pidempään kummallakin kerralla.

Jääkaapista löytyi kaksi kermapakkausta, joista toinen oli aloitettu. Kaadoin vajaan sienien joukkoon. En muista, missä vaiheessa ripottelin suolaa. Kiehutin pannulla olevat ainekset. Jauhoin sitruunapippuria joukkoon.

Söimme vaimoni kanssa koko muhennoksen perunoiden kera. Jokin kastike olisi voinut olla, mutta laitoin voimargariinia perunoiden päällä. Leikkasin annoksiimme paprikanpaloja.

Muhennos oli mahdottoman hyvää. Kerma antoi todella hyvän säväyksen. Tästä taisi tulla yksi lisä lemppariruokiini. Ateria oli hyvin ruokaisa. En tarvinnut välipalaa ollenkaan iltapäivällä. Olo oli pitkään hyvin kylläinen.

Olin kokkaamisen jälkeen väsynyt. Keittiössä olisi ollut järjestelyhommaa, mutta se jäi minulta tekemättä. Vaimoni hoiti sen puolen myöhemmin.

Paistoin meille päivälliseksi munakkaan, johon olin pieninyt saunapalvikinkkua joukkoon. Eilisiltana meillä oli ystäväpariskunta vierailulla. Vaimon tarjoomuksista oli jäänyt kaksi pasteijaa, jotka söimme nyt munakkaan kera. Lisukkeena oli taas paprikan palasia.

Munakas juuttui taas pannuun, vaikka olin tällä kertaa levittänyt oliiviöljyn. Mikähän pannuamme vaivaa?

Minulta jäi noin puolet sipulipalasista ja noin litran verran tattilohkoja. Täytyypä etsiä jokin resepti niille.

Aiomme mennä tänään katsomaan Lux Helsinkiä, mikä päättyy tänään. Emme varmaankaan tee kierrosta jalan, ainakaan kokonaan.




Ei kommentteja: