Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 10. tammikuuta 2017

Lux Helsinki 2017, osa 1

Eilen oli viimeinen mahdollisuus tutustua tämänvuotiseen Lux Helsinkiin. Lähdimme vaimoni kanssa tutustumaan. Ajoimme kauppatorille, jonne saimme auton parkkiin. Torille näkyi ensimmäinen kohteemme Shader: Cube, joka heijastettiin Stora Enson pääkonttorin torin puoleisille seinille. Rakennuksen on suunnitellut Alvar Aalto. Paikalla oli ennen Aallon ruudullista laatikkoa niin kutsuttu Norrménin talo. Alfred Norrmén oli aikoinaan PYP:n (Pohjoismaiden Yhdyspankki, myöhemmin Suomen Yhdyspankki) pankinjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Tämän talon oli suunnitellut Theodor Höijer, yksi tunnetuista helsinkiläisarkkitehdeistä.

Stora Enson pääkonttori on hieno talo, mutta edeltäjä sopi kuvista päätellen paremmin tuohon Katajanokan tyveen. 

Shader: Cube -teos oli näyttävän näköinen pääkonttorin seinillä. Välillä se toi mieleen  tietokonepelien grafiikan siltä ajalta, jolloin ne olivat uutta. Rakennuksen pimeät ikkunat olivat mainio tausta jatkuvasti muuttuvalle teokselle. Voit nähdä teoksen elävänä ja kuulla siihen liittyvän musiikin tällä Ari Selosen videolla. Tekijät ovat Mikko Kinnari, Pekka Tavi ja Timo Yliräisänen.  

Väkeä oli kovasti liikkeellä. Hesalaiset näyttävät todella ottaneen Lux Helsingin omakseen. Se on hieno tapahtuma talven pimeyden keskellä. 

Kauppatorille oli rakennettu  konteista pikku näyttely, jossa oli kuvia aikaisempien Lux Helsinkien teoksista. Kuvat olivat tavallisen kirjoitusarkin kokoisia. Minusta ne eivät oikein päässeet näin oikeuksiinsa. Mukana oli myös joitakin kaaviokuvia. 

Kauppatorin vieressä olevat arvorakennukset osallistuivat tapahtumaan, koska ne olivat Presidentinlinnaa myötenvalaistut erityisen hyvin. Täällä näet kuvan: Lux arkkitehtuuri - Kauppatorin julkisivut. 

Päätimme jatkaa matkaa autolla. Monet alueelle johtavat tiet olivat kuitenkin suljetut. Lopulta päädyimme aivan Suomen Pankin päärakenneksen eteen Snellmaninaukion varteen. Katu on pieni mutka, josta ei ehkä helposti huomaa etsiä parkkipaikkaa. Jatkoimme matkaa jalan. 

Tuomiokirkon kohdalla Kirkkokadun varrella olevan rakennuksen seinään heijastettiin hauska satuanimaatio Veljekset. Seinällä tepastelee karhu metsässä, ja tikka hakkaa puuta. Jokin outo nelijalkainenkin ilmestyy näkymään. Se perustuu Maija Louekarin Marimekolle suunnittelemaan kangaskuosiin. Täällä näet aiheeseen liittyvän videon

Menimme sitten Kansalliskirjaston pohjoispuolella olevan Topelian sisäpihaan. Molemmat rakennukset ovat Carl Ludvig Engelin käsialaa. Topelia on historian ja kulttuurientutkimuksen talo. 

Pihalle pääsee kahdesta portista paitsi tällä kertaa. Yleisö johdatettiin pohjoisportista sisään ja eteläisestä ulos. Flowers of Life koostui useasta osasta, jotka oli ripustettu puihin. Taiteilija on Veikko Lappalainen. Läpikuultaville kankaille oli kai maalattu monenkirjavia kuvioita. Pihalla liikkuvat tummat ihmishahmot olivat kontrastina värikkäille, valaistuille kankaille. Näet teoksen osia Marita Lindholmin videolla, jossa nähdään ensin Kaisa Salmen teos Ronda. Se heijastettiin Tuomiokirkon kellotapulin seinälle.  

Kello käy. Jatkan huomenna. 




Ei kommentteja: