Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 9. marraskuuta 2017

Osakkeenomistajat, plebeijit eikä muita?

A-studiossa keskusteltiin paratiisi-papereista, jotka paljastavat uusia offshore-järjestelyjä. Yritykset kierrättävät voittojaan kevyesti verotettuihin maihin. Suomalaisetkaan eivät ole jättäytyneet syrjään näistä kisoista.

Keskusteluun osallistunut valtiovarainministeriön kansainvälisen yksikön päällikkö tuntui jotenkin  innottomalta edistämään vero-optimoinnin sääntelyä EU-tasolla. On kuulemma niin hankalaa ja Suomi pieni tekijä. Viittasi kilpailukykyyn. En muista hallituksenkaan erityisemmin julkisesti korostaneen asian korjaustarvetta. Onkohan olemassa jokin hiljainen sopimus siitä, että asialla ei elämöidä.

Yritykselle edullisen verokannan mahdollistaminen ei ole vain eksoottisten pikkuvaltioiden pahe. A-studion keskustelussa kerrottiin, että Hollanti ja Irlantikin syyllistyvät siihen. Syynä on tietenkin oma etu.

Suomen osakeyhtiölain mukaan "Osakeyhtiö on osakkeenomistajistaan erillinen oikeushenkilö, joka syntyy rekisteröimisellä." ja  "Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin." Osakeyhtiö lienee useimmissa maissa samankaltainen juridinen olio.

Suomen perustuslaissa vahvistettu valtiosääntö "turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapauden ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa".  "Suomi on täysivaltainen tasavalta." "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta." "Suomi osallistuu kansainävliseen yhteistyöhön rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi sekä yhteiskunnan kehittämiseksi." 

Ei kuulosta bisnekseltä. 

Suuret yritykset alkavat olla valtioihin verrattavia toimijoita voimiltaan. Ne työllistävät valtavasti ihmisiä, mutta ne eivät ole työntekijöitään varten. Niiden tehtävänä on tuottaa voittoa osakkailleen. Eräässä toisessa A-studion sessiossa oli paikalla Björn Wahlroos. Hän tuntui pitävän veroja rahana, joka kuuluisi osakkeenomistajille, jonkinlainen haitta siis. Kun kysyttiin, onko hän iloinen veronmaksaja, hän katsoi olevansa sen perusteella, että on maksanut veroja niin paljon. 

Talous tuntuu olevan Suomen hallituksen toiminnan keskiössä. Ei sen merkitystä pidä tietenkään väheksyä, mutta olisi virkistävää kuulla raikkaita näkökulmia yhteiskunnan kehittämiseksi "meidän on pakko sitä tai tätä" -puheen sijaan. 

Onko maailma menetetty yrityksille? Raha kulkee nykyään liukkaasti rajojen yli ja etsii itselleen miellyttävämpää ympäristöä. 

Valtiot kilpailevat viihtyisien asuinsijojen luomisessa rahalle. Raha luo dynamiikkaa, ei käy kieltäminen. Mutta kuitenkin ...

On hankalaa, kun yritykset kilpailevat keskenään ja samaa tekevät valtiot keskenään. Olisi kohtuullista, että valtiot loisivat yhteistyössä kaikkia koskevat oikeudenmukaiset säädökset, joiden puitteissa yritykset voisivat toimia kilpailutilanteessa, mutta ilman mahdollisuutta ohjata tulostaan verotettavaksi Caymansaarille ja vastaaviin. 

Aihe on ajankohtainen siksikin, että monet yritykset toimivat Afrikan maissa, mutta eivät maksa kohtuullisia veroja noihin maihin. Kyse on kaikkien maiden kansalaisten tasa-arvosta toisiinsa nähden. 

Ekonomisti Thomas Pikketty pelkää, että omaisuus kasautuu harvoille ja siirtyy perintönä polvesta polveen. Keskiluokka saattaa kadota. Olisi 

Tarvitsisimme Martin Luther Kingin kaltaisen karismaattisen henkilön nostamaan tämä asia pinnalle tasa-arvon näkökulmasta: ""I have a dream ..."  


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Love storylle jatkoa �� ❤

Heikki Honkala kirjoitti...

Pidetään mielessä :)

Anonyymi kirjoitti...

Joo älä unohda.