Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 15. syyskuuta 2014

Voiko syövän uusiutumista torjua? Paikkakunnan vaihdosta


American Cancer Society käsittelee artikkelissaan Can I do anything to prevent recurrence? mahdollisuuksia torjua syövän uusiutumista.

Nykytutkimus ei vahvista sitä, että ruokavaliolla voitaisiin ehkäistä syövän puhkeamista jälleen parantumisen jälkeen. Silti elämänlaadun parantamiseksi kannattaa syödä runsaasti vihanneksia ja välttää eineksiä. Ylipainon pudottaminen kannattaa. Syövän riski on sitä suurempi, mitä enemmän käyttää alkoholia.

Tutkimus ei toistaiseksi vahvista sitäkään, että vitamiineilla, yrteillä ja ravintolisillä voitaisiin erityisemmin torjua syöpää. Ravintolisien yliannokset voivat olla jopa haitallisia.

Myöskään liikunnan ei ole voitu osoittaa auttavan syövän torjunnassa, mutta säännöllisesti harjoitettuna se voi lieventää pahoinvointia, väsymystä, kipua ja ripulia.

Ei siis ole keinoja estää syövän uusiutumista, mutta ainakin minun kannattaa noudattaa tervettä ruokavaliota ja liikkua.


Kirjoitin eilen mahdollisesta muuttamisesta pikkukaupunkiin. Se olisi iso muutos ja voisi osoittautua, että uudella paikalla ei viihdykään. Taloudellinen etu on kuitenkin merkittävä, koska se voisi mahdollistaa osa-aikaeläköitymisen ja eläköitymisen silloin kun ne ovat minulle mahdollisia. Joku ehdotti asunnon vaihtoa jonkun kyseisellä paikkakunnalla elävän kanssa kesällä. Hyvä idea! Kiitos siitä.  

Ei kommentteja: