Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 20. helmikuuta 2016

Kirjailija sairastaa verisyöpää

Ehdin vielä katsoa Inhimillisen tekijän jakson Krooninen sairaus, joka on vielä muutaman tunnin Areenassa katseltavana. Anne Flinkkilän seurassa on kolme kroonista sairautta potevaa henkilöä: kirjailija Kirsti Kuronen, muusikko Ilpo Kaikkonen ja kampanjasuunnittelija Outi Lehtosuo. Kirsti on heimolaiseni eli sairastaa verisyöpää. Hänellä on krooninen myelooma. Ilpolla on selkärangan reuma ja Outilla MS-tauti.

Kirstin tauti saattaa tappaa, muiden ei. Joitakin samankaltaisuuksia potilaiden kertomuksissa saattoi havaita. Kirsti on kirjoittanut kokemuksistaan runokirjan Väärää verta. Hän sanoi voivansa käsitellä runoissa sellaisia asioita, joista ei voi puhua. Kirstille sairastuminen oli avannut oven vapaana kirjailijana toimimiseen. Hän oli jo julkaissut nuortenkirjoja.

Olen tietenkin kiinnostunein heimolaiseni kokemuksista. Hän oli menettänyt kuolemanpelkonsa, kun oli ollut saattamassa mummoaan rajan yli ja olisi halunnut mennä tämän mukaan.

Hän tunnusti käyttäneensä syöpäkorttia, kun oli halunnut rakentaa leikkimökin rantaan äitinsä maalle.  Hän halusi aloittaa projektin heti, äiti ja veli toppuuttelivat. Silloin syöpäkortti vilahti. Hän sanoi, ettei häntä ehkä ole vuoden päästä.

Kirsti oli saanut siirteen omasta verestään seitsemän vuotta sitten ja olleensa siitä asti remissiossa. Hän kuitenkin tietää syövän nostavan päätään jonakin päivänä.

Hän haluaa elää pitkään ja koska pitkäveteinen elämä sujuu hitaasti, hän elää rauhallisesti ja hoitaa tekemisensä perusteellisesti.

Kirsti on oikein tyytyväinen elämäänsä. Varsin tyytyväisiltä kuulostivat myös Ilpo ja Outi. Kaikki haluavat liikkua mahdollisuuksien mukaan.

Ei kommentteja: