Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 23. helmikuuta 2016

Lymfooma- versus leukemiakokemukset

Seuraava sytostaattisykli alkaa ensi maanantaina. Oletan, että se on samanlainen kuin kolme edeltävää.   Kysyin sairaanhoitajalta, mutta hän ei osannut sanoa. Ensimmäistä lukuunottamatta syklit ovat olleet hyvin samanlaisia kuin lymfoomahoitojen keskimmäiset syklit.

Olen ollut mielestäni paremmassa voinnissä näiden viimeisten syklien aikana kuin aikoinaan Syöpäklinikan hoidoissa. Silloin minulle tuli pari kertaa tulehdus suuhun ja ne olivat hyvin kivuliaita. Suun iho ajettui niin, että normaali syöminen oli mahdotonta. Jos laittoi leipää suuhun, se tuntui aineelta, joka ei voi mitenkään kuulua suuhun. Imin nestemäistä ruokaa pillillä mahdollisimman lähelle nielua. Sain kerran myös ripulin, joka johtui saaduista hoidoista.

Muistan, että sääreni ohenivat huomattavasti makaamisen vuoksi. Käveleminen oli hankalaa lihasten heikkouden ja voimattomuuden vuoksi. Näin kävi myös leukemiahoitojen alussa. Menetin kävelykykyni kokonaan, mutta sittemmin on ollut helpompaa.

Muistan, että lymfoomahoidoissa olin joskus niin väsynyt, että nukuin päivällä ja yöllä. Unta riitti. Vastakkaisiakin kokemuksia oli. Jouduin syömään kortisoonia ja se valvotti. Alkupäätä lukuukuunottamatta leukemiahoidoissa en ole nukkunut noin ylettömästi. Aamu-unet tosin maistuvat, mutta se tahtoo kostautua seuraavana yönä. Tällä kierroksella en ole tainnut saada kortisoonia ollenkaan.

Olen kävellyt osaston käytävillä ja hieman polkenut kuntopyörääkin. Kuntoni on pysynyt parempana kuin lymfooman aikoihin. Pystyn elämään aika mukavasti, kun otan voimani ja rajoitukseni huomioon. Lymfooman aikoihin syöminen ei ollut niin rajoitettua kuin nyt.

Lymfooman aikoihin en ollut koskaan yhtä heikkona kuin leukemiahoitojen ensimmäisessä syklissä jolloin olin sairaalassa yhtäjaksoisesti noin kuukauden.

Voi olla, että infektiot eivät tartu nyt yhtä helposti kuin edellisellä kierroksella, koska hygeniasta pidetään tiukemmin huolta ja itsekin olen varmaan sisäistänyt asian paremmin.

Ensi maanantaina alkavan syklin jälkeen seuraa kantasolusiirto. Sykli ajoittuu maaliskuun alkuun ja aikaa kantasolusiirtoon jää kaksi kuukautta. Neljäs sykli annetaan, jotta virheelliset solut eivät villiintyisi väliaikana. Saa nähdä miten käy. Tapasin osastolla miehen, jolla protokolla oli sama kuin minulla, mutta hänellä syöpäsolut olivat nousseet esiin. Hän oli saamassa viidennen kierroksen sytostaatteja.




Ei kommentteja: