Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 27. helmikuuta 2016

Mitä virukset ovat?

Virukset ovat elottomia olioita, kunnes ne pääsevät tekemisiin solun kanssa. Silloin ne virkoavat. alkavat syödä solun resursseja sekä monistaa itseään. Ne ovat siten loisia. Sana virus tarkoittaa myrkkyä. Virukset voivat säilyä elottomina hyvin pitkiä aikoja. Siperiasta on löytynyt 30.000 vuotta vanha virus, joka virkosi eloon.

Viiruksia on ollut iät ja ajat. On mahdollista, että niitä on ollut jo ennen bakteereja. Solut eivät hyödy viruksista mitenkään, paitsi ehkä siten, että virukset kuljettavat geenejä solusta toiseen. Virusten syntytavasta ei olla varmoja.

Voidaan mainita kaksi esimerkkiä, joissa virukset ovat aiheuttaneet suurta tuhoa maapallolla. Ne ovat Espanjan tauti ja isorokko. Jälkimmäinen on pystytty hävittämään maapallolta siten, että sitä ei ole jäljellä kuin varastoituna kahteen laboratorioon.

Virukset ovat hyvin pieniä. Niinä mitataan nanometreillä. Yksi nanometri on millimetrin miljoonasosa. Tyypillinen virus saattaa olla kooltaan sata nanometriä. Useinmiten virukset ovat soluja pienempiä, mutta päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy. Myös bakterit ovat viruksia isompia.

Virus voidaan määritellä itseään lisääväksi, pienikokoiseksi myrkyksi. On olemassa viruksia, jotka aiheuttavat syöpää.

Lähde:
Virusten maailma (Kalle Haatanen haastattelee biokemian professori Matti Vuentoa)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nanometri on metrin miljardisosa.

Heikki Honkala kirjoitti...

Niinpä taitaa olla ... ja millimetrin miljoonasosa. Kiitos oikaisusta.