Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 22. helmikuuta 2016

Pienhiukkaset ja syöpä

Syövän syntymisen syitä ei tunneta. Perimällä on vaikutusta noin joka kymmenennessä tapauksessa. Tuoreen näkemyksen mukaan geeneillä saattaa olla merkitystä myös leukemian syntymiseen. Yleensä tarvitaan useita yhtä aikaa toteutuvia tekijöitä, jotta syöpä laukeaa.

Pienhiukkasilla on oma merkityksensä syövän synnyssä. Niitä on kotonakin. Niitä syntyy esimerkiksi ruuanlaitosta, tupakoinnista, kynttilän polttamisesta ja avotulesta. Kotitaloudessa käytettävissä kemikaaleissakin on niitä. Jopa lasertulostin ja polynimuri voivat tuottaa pienhiukkasia.

En usko, että kodin pienhiukkasilla on ollut merkitystä lymfoomani tai leukemiani synnyssä. Meillä ei ole tupakoitu sisällä. Takka meillä on ollut parissa asunnossa. Käytimme myös pitkään lasertulostinta. Suurempi merkitys voi olla sillä, että olen asunut pitkään pääkaupunkiseudulla ja itse Helsingissä. Täällä on varmasti paljon pienhiukkasia ilmassa. Niitä syntyy liikenteessä ja esimerkiksi tuossa Hanasaaren voimalassa, jossa poltetaan koksia tai vastaavaa.

Lähde: Kotona voi vaania syöpävaara - nämä tutut tuotteet huonontavat sisäilmaa

2 kommenttia:

Vintagella kirjoitti...

Kuulostaa ihan järkevältä, että se ulkoilman pienhiukkastaso olisi kodin sisäilmaa suurempi. Mun silmiin on viime aikoina osunut paljon otsikoita Kiinasta keuhkosyöpään liittyen. Se on ilmeisesti yleisin kuolinsyy suurkaupungeissa ja jopa pikkulapset kuolevat syöpään. Pekingissä asuessa nenäliina tuli niistäessä mustaksi, ja silloin kyllä mietitytti mitä sitä keuhkoihinsa hengittää. Suomessa ei ole paljon saunominen tai grillaaminen huolettanut, mutta ihan kiva, että esimerkiksi tuulivoima on vihdoin saanut ilmaa siipiensä alle.

Heikki Honkala kirjoitti...

Hei Vintagella ja kiitos kommentistasi. Minä luulen myös, että lähinnä ulkoa saatavilla pienhiukkasilla on merkitystä. Oman leukemiani syy on mitä ilmeisemmin jokin lymfoomaan saamistani sytostaateista. Lymfooman saamisen syyt jäävät varmaan mysteeriksi.