Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 1. helmikuuta 2016

Kotitalouden eurot järjestykseen

Vanhasta ammatistani on taas hyötyä. Talouspäällikkönä toimiessani minun piti tehdä kassavirtalaskelmia työnantajayritykselle. Yrityksessä tulot ja menot eivät toteudu samanaikaisesti joten pitää suunnitella, miten asiat saadaan hoidetuiksi.

Yksityistaloudessa toimivat aivan samat periaatteet.

Nyt kun palkkani on korvautunut sairauspäivärahalla ja sairastamisesta itsestäänkin koituu kuluja, on syytä suunnitella tämän "yrityksen" kassavirtaa.

Kassansuunnittelu on aiheuttaa hieman vaivaa, mutta sen periaatteet ovat yksinkertaiset. Suunnittelua helpottaa se, että suurin osa tuloista ja menoista on etukäteen tiedossa.

Kas näin se käy. Otetaan lähtökohdaksi jonkin kuunvaihteen pankkisaldo. Jos tilejä on useita, niiden summa. Listataan ensimmäisen kuukauden tulot ja annetaan taulukkolaskennan tuottaa niiden summan. Samoin toimitaan menojen suhteen. Laskelma rakennetaan niin, että pankkisaldoon lisätään tulot, vähennetään menot ja saadaan tilin loppusaldo, joka on samalla seuraavan kuukauden aloittava saldo. Sama laskema tehdään niin monelle kuukaudelle kuin halutaan. Vuosi on hyvä suunnittelujakso. Kullekin kuukaudelle tulee yksi sarake.

Kun yllä kuvattu on tehty, tiedetään miten rahat riittävät seuraavan kuukauden aikana. Jos joissakin vuoden vaiheissa on ongelmia, voi miettiä etukäteen, mitä tehdään.

Kun kuukausi on kulunut, todetaan, että päättävä saldo ei ihan oikeasti ollut se, miksi se suunniteltiin.  Jos suunnitelma on tehty huolella eikä olla sorruttu merkittäviin impulssiostoihin, päättävä saldo on kuitenkin sinne päin kuin oikeakin. Nyt korjataan aloittava saldo oikeaksi ja tarvittaessa päivitetään lukuja, jotka eivät ole olleet realistisia. Nyt saadaan uusi laskelma.

Tällainen suunnitelma on hyödyllinen siksikin, että sen avulla tietää, onko varaa johonkin mietinnässä olevaan hankintaan.

Jos tulot ylittävät hyvin menot eikä rahan riittämistä tarvitse miettiä, tällaisen laskelman ylläpito ei juuri hyödytä ellei halua ruveta säästämään.

Jos haluaa oikein hifistellä, voi lisätä laskelmaan kunkin sarakkeen viereen toteutumasarakkeen ja kirjata siihen oikeat menot ja tulot. Se saattaa lisätä tietoisuutta menoista, mutta yksityistaloudessa tiliotteen tutkiminenkin auttaa pitkälle.

Jos haluaa nukkua yönsä hyvin, voi laskelman viedä niin pitkälle, että pankkitilillä on aina varattu rahat yksittäisiin merkittäviin menoihin, jotka eivät ole jokakuukautisia. Jos esimerkiksi asuntolaina erääntyy joka kolmas kuukausi, voi summan jakaa kolmeen osaan ja sijoittaa ne sekä erääntyvälle, että kahdelle sitä edeltävälle kuukaudelle menoiksi. Näin ei tarvittavaa rahaa tule syöneeksi etukäteen. Jos saman jaon tekee kaikista merkittävimmistä menoista, pankkitilillä on aina riittävästi rahaa, kun maksun aika koittaa. Sinne kertyy myös mukava puskuriraha.

Tällainen laskemointi aiheuttaa hieman vaivaa, mutta taatusti helpottaa useimpien elämää.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tällä sivulla on hyviä taulukkolaskentatiedostoja. Pyörää ei kannata keksiä uudelleen: http://www.martat.fi/rahat/talouden-suunnittelu/

Heikki Honkala kirjoitti...

Nuo ovat varmaan hyödyllisiä lomakkeita, mutta niistä puuttuu kassavirtaominaisuus, jota yritin selittää. Omassa mallissani muutos tässä kuussa näkyy vaikkapa ensi syyskuun sarakkeessa ja tietenkin muissakin. Kuukaudet eivät ole irrallisia toisistaan.