Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Aivot eivät yletä

Hesarissa oli toissapäivänä uutinen, jossa kerrottii, että universumissa on galakseja huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin arvioitiin. Tutkijoiden mukaan galakseja on parituhatta miljardia.

Galaksit ovat kosmisia rakennelmia. Aurinkokunta kuuluu Linnunrataan, joka on kotigalaksimme. Tämän lähiseutumme sanotaan koostuvan 100-400 miljardista tähdestä.

Lähikunnailtamme löytyy muitakin galakseja. Kolmenkymmenen galaksin joukko muodostaa Paikallisen ryhmän, jonka jäsenistä Linnunrata ja Andromeda ovat suurimmat. Tämän ryhmämme läpimitta on 10 miljoonaa valovuotta.

Ihminen on käynyt kuussa. Nyt suunnitellaan matkaa Marsiin. Menomatka tulee kestämään kaksi vuotta. Alus ei takuulla lennä valon nopeutta.

Taivaankappaleiden etäisyyksiä voidaan ilmaista astronomisina yksiköinä. Keskimatka maasta aurinkoon on noin 149,6 miljoonaa kilometriä. Kun Mars on lähimmillään maata, sinne on täältä muutama kymmenen miljoonaa kilometriä. Nyt puhutaan siis kilometreistä.

Valovuosi on 9,46 biljoonaa kilometriä. Yksi biljoona on miljoona miljoonaa.

Linnunradan läpimitta on kilometreinä 946.000-1.608.200 biljoonaa.

Kaukaisimmat ihmisen tietämät galaksit ovat 13 miljardin valovuoden eli 122.980.000.000 biljoonan kilometrin päässä.

Ihminen puhuu komeasti avaruuden valloituksesta. Avaruuden mittakaavassa emme ole vielä päässeet minnekään.

Galaksinaapurimme Andromeda on kahden ja puolen miljoona valovuoden päässä maasta. Se valo, mitä sieltä nähdään, on matkustanut tänne kaksi ja puoli miljoonaa vuotta. Jos ihminen joskus kuvittelee saaneensa sieltä jonkin järjellisen viestin, voidaan kysyä, että mitä sitten. Jos täältä lähetetään vastaus, se on perillä kahden ja puolen miljoonan vuoden kuluttua.

Jos kuvitellaan, että ihminen keksisi keinon, jolla matkustaa valon nopeutta (300.000 km/sekunti) avaruudessa, aivan tuossa porstuassamme, viidensadan valovuoden päässä, olevaan kohteeseen matka kestäisi sen viisisataa vuotta. Lähtijöiden jälkeläiset useammassa polvessa voisivat päästä perille. Yksi ongelmista olisi se, että jos ihminen syntyy ja elää ensimmäiset vuotensa painottomuudessa, hän ei opi tulemaan toimeen taivaankappaleen painovoiman kanssa. Miten oppia seisomaan ja kävelemään painottomuudessa.

Jos yllä esitetyt asiat tuntuvat suurilta, on esitetty sellaistakin, että universumejakin voi olla enemmän kuin yksi.

Taidamme olla aika pieniä.

Ei kommentteja: