Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 16. tammikuuta 2017

Sotesta

Tämänpäiväisessä Hesarissa on sote-hankkeen projektijohtaja Tuomas Pöystin haastattelu ("Sote-uudistuksen arkkitehti ei hätäile").

Painopistettä aiotaan siirtää erikoissairaanhoidosta sote-keskuksiksi muuttuviin terveyskeskuksiin. Kuulostaa hieman huolestuttavalta, kun itse olen saanut oikein hyvää erikoisairaanhoitoa syöpiini. Toisaalta on oikein hyvä, että terveyskeskuksiin panostetaan. On myös oikeudenmukaista, että ihmiset saavat aikaisempaa laajemmin palveluja keskussairaaloita lähempänä olevista terveyskeskuksista.

Mietin kuitenkin, joutuvatko pitkäaikaissairaat käymään sekä terveyskeskuksissa että keskussairaaloissa. Olisi luontevaa tukeutua terveyshuollon ammattilaisten palveluihin yhdessä paikassa. Tuntuisi turvalliselta tavata tutuksi tulleita lääkäreitä ja hoitajia. No, nytkin erikoissairaanhoitoon mennään terveyskeskuksien ja työterveysyhtiöiden kautta.

Minua kummastuttaa, että potilas voisi valita esimerkiksi jonkin leikkauksen toteutuksen joko omasta tai jostakin muusta maakunnasta. Olisiko tämä parannus? Miten minä pystyisin valitsemaan, jos leikkausta tarvitsisin? Ilmeisesti ajatellaan, että voi mennä joko sellaiseen maakuntaan, jossa homman hoitaisi yksityinen taho tai sellaiseen, jossa leikattaisiin julkisella puolella.

Jos tarvisin esimerkiksi viisi leikkausta jonkin sairauden hoitoon, hyppisinkö karttuvien kokemusten perusteella eri paikoissa? Varmaan tätäkin näkökulmaa hankkeen suunnittelussa mietitään.

Pöysti uskoo valveutuneiden ihmisten ottavan huomioon yksityisten toimijoiden verosuunnitteluintressit valitessaan palvelua. Näinköhän? Pöysti uskoo myös julkiseen valvontaan.

Liikesalaisuudet aiotaan pitää yritysten omana tietona. Hieman ihmetyttää, missä menee valvottavien tietojen ja liikesalaisuuksien raja. Voi olla, että tuleva järjestelmä toimii hyvin, mutta ei tuntuisi mukavalta, jos terveyspalveluyritykset kierrättävät voittonsa jonnekin Caymansaarille offshore -yhtiöihin.

Sanotaan ettei toimivaa järjestelmää pidä muuttaa. Pöystin mukaan nykyinen järjestelmä on tulevaisuutta ajatellen liian kallis. Se on vakavasti otettava asia. Toivotaan kuitenkin ettei mainiosti toimiva erikoissairaanhoitomme jää vain kauniiksi muistoksi.








2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Milloin love story jatkuu? T w

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos kysymästä w. Täytyy ryhdistäytyä.