Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

tiistai 8. toukokuuta 2018

Taakseni jätin ja edestäni löysin

Minun on aika täydentää veroilmoitus. Homma on hoidettava loppuun tänään, jos haluan tehdä sen kätevästi verkossa. Myöhemmin sen voisi tehdä oikaisuvaatimuksena perinteisesti lomakkeella.

Teetimme monenmoista remonttia viime vuonna Turun asuntoomme, mikä antaa mahdollisuuden meille verovelvollisille hyvin edulliseen kotitalousvähennykseen.

Valitettavasti kaikki kotona teetetty työ ei ole vähennyskelpoista. Esimerkiksi sähkö- ja putkityöt voidaan ohjeen mukaan vähentää, kun on remontoitu omakotitaloa, mutta kerrostaloasunnossa sellaisten ilmeisesti katsotaan kuuluvan taloyhtiölle, ellei yhtiöjärjestyksessä ole vastuuta sälytetty asunnon omistajalle. Veroneuvonnassa kuitenkin kehotettiin vaatimaan kotitalousvähennykset remonttiimme liittyvistä sähkö- ja putkitöistä.

Työ pitää tehdä paikan päällä, jotta se olisi vähennyskelpoista. Esimerkiksi kaatopaikkakeikkojen tekemistä ei voi vähentää. Jos teetettyyn työhön kuuluu sekä vähennettävää että vähennyskelvotonta, eikä näitä ole eroteltu, menee ilmoituksen täydentäminen vaikeaksi.

Jos laskut ovat selkeitä ja palkat eriteltyinä tiedossa, vähennysten tekeminen on suhteellisen yksinkertaista. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2.400 euroa yhtä henkilöä kohden. Riittää, että kirjaan kaikki vähennettävät omaan veroilmoitukseeni. Jos ja kun enimmäismäärä ylittyy, verottaja ystävällisesti siirtää ylimääräisen vaimolleni.

Olisin voinut selvittää ja varmistaa nämä asiat jo remontin teettämisen yhteydessä, ja muutattaa veronpidätyksen vastaavasti, mutta en vaivautunut.

Tänään on se kuuluisa viime hetki, jollaisissa hommat usein punnerretaan valmiiksi. Ilman viime hetkiä ne jäisivät usein keskeneräisiksi.Ei kommentteja: