Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

torstai 24. toukokuuta 2018

Voiko elämässä päästä voitolle?

Maaret Kallio pohtii Hesarissa valintojemme merkitystä. Pitkä otsikko kertoo asian ytimen: Oletko miettinyt, miten vaivalloisia voivat puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin.

On mainio oivallus kuvata tällainen elämän keskeinen jännite juuri näin. Jos pyrkii aina välittömään mielihyvään, elämästä ei tule juuri mitään. On syytä opiskella ja se vaatii ponnistelua. Se ei ole aina mukavaa. Työkään ei voi tuottaa jatkuvaa mielihyvää, vaikka ammatinvalinta olisi onnistunut.

On otettava koko paketti, kuten Kallio toteaa.

Parisuhteen solmiminen ja perheen perustaminen on samalla suuri mahdollisuus ja suuri riski. Asian merkitys on suorastaan kosminen. Ilman tällaisten riskien ottamista meitä ei olisi. Lemmikin ottaminen ei minusta kuulu alkuunkaan samaan kategoriaan.

En voi tehdä menneestä elämästäni sellaista tilinpäätöstä, jonka tuloksesta voisin päätellä, olenko voitolla vai tappiolla. Asiat eivät ole yhteismitallisia. Kuitenkin tunnen olevani voitolla. Minulla on vaimo, lapset, lastenlapset ja muut läheiset. Sitäpaitsi minulla on vielä elämä.

Jos olisin tehnyt toisenlaisia valintoja, elämä olisi ollut erilainen. On mahdotonta sanoa, mitä muut vaihtoehdot olisivat tuoneet mukanaan. Kaikenlaiset vertailuyritykset olisivat silkkaa jossittelua.

Elämässämme on ollut hyvin hankalia vaiheita, mutta niistä olemme selvinneet tavalla tai toisella.

Jokaisen ihmisen elämässä on varmasti ollut asioita, jotka tuntuvat myönteisen merkityksellisiltä. Jos muistelee mennyttä, mielestäni kannattaa kiinnittää huomio niihin. Ne ovat totta. Vaihtoehdot ovat spekulaatiota.


Ei kommentteja: