Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

tiistai 1. toukokuuta 2018

Uniformut ja muut uniasut

Uniformuasut kertovat kantajiensa kuuluvan johonkin tiettyyn joukkoon. Näin vappuna opiskelijat pukeutuvat haalareihin, jollaisia en muista minun nuoruudessani käytetyn. Oletan, että asuissa olevat tarrat ovat sponsoreiden mainoksia. Ilmeisesti rahaa on kerätty haalareiden hankintaan. En edes tiedä, ovatko haalarit ylioppilaskuntien vai yksittäisten opiskelijoiden omaisuutta.

Uniformut ovat viestintää. Sinisiin pukeutuneet poliisit luovat turvallisuutta ympäristöön. Sodan makaaberiin traditioon kuuluu osoittaa pukeutumalla kumman puolen joukkoihin kuulutaan. Näin tiedetään keitä ammutaan ja keitä ei. Aina ei ole ollut varoja uniformuihin, joten käsivarsinauha tai vastaava on saanut riittää. Nykyään sota-asuilla pyritään olemaan erottautumatta maastosta.

Rakuunojen eli ratsumiesten housujen perinteinen väri on punainen. Ennen ei ilmeisesti ajateltu erottuvuuden merkitystä taistelutilanteissa. Ei kaivauduttu juoksuhautoihin vaan marssittiin rivissä kohti vihollista.

Ylioppilaslakit ja ammatillisiin koulutuksiin liittyvät hatut ovat myös viestintää. Ennen vanhaan ylioppilaslakkia saatettiin käyttää muulloinkin kuin vappuna.

En muista käyttäneeni muuta uniformuasua kuin armeijan vetimiä ellei lukion vanhojen päivän asua lasketa mukaan. En ole toiminut koskaan ammatissa, joka olisi edellyttänyt uniformun käyttöä. Liike-elämässa kuitenkin pukeuduin siten kuin tapana oli. Ehkä solmiota, pikkutakkia ja suoria housuja voidaan verrata uniformuun.

Opettajat pukeutuivat ennen samalla tavoin kuin liike-elämän palveluksessa olevat. Villapaita tai muu pusakka saattaa olla nykyään yleisin asu opettajainhuoneissa. Minä käytin opettajana pikkutakkia. Se saattoi ainakin osittain johtua tottumisesta ja siitä, että koin sen luontevaksi kauppaoppilaitoksen opettajan asuksi. Solmion jätin jossakin vaiheessa pois.

Ylioppilaslakki minulla on ollut, mutta se lienee kadonnut tai heitetty pois. En muista käyttäneeni sitä koskaan vappuna.

Uniformu sopisi hauskasti yöpuvun nimitykseksi. Pyjamaan pukeutuminen kuuluu iltarutiineihin. Ehkä sillä on oma merkityksensä siirryttäessä levolle. Jospa uni tulee paremmin, kun on uniasussa.

Ymmärtääkseni kaikki eivät käytä yöpukua vaan alusasua nukkuessaan. Minulla on taipumus välttää rutiineja ja tuo voisi olla yksi tapa oikaista. Kun olen lapsesta asti tottunut käyttämään yöpukua, en osaa siitä tavasta enää luopua.
Ei kommentteja: