Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Vuosina 1984 ja 2018

George Orwell (oik. Eric Arthur Blair) kirjoitti 1940-luvulla dystopiaromaanin Vuonna 1984. Olen lukenut teoksen kauan sitten. Minusta tuntuu, että olisi aika lukea se uudestaan, koska aihe tuntuu taas ajankohtaiselta.

Vuosi 1984 ei onneksi toteutunut sellaisena kuin Orwell sen kuvasi. Hän ei ollut itse enää asiaa toteamassa, sillä hän kuoli jo vuonna 1950. Vuonna 1984 julkaistiin vuonna 1949.

Maailma ei tietenkään muutu juuri Orwellin kuvaaman kaltaiseksi, mutta en voi olla tunnistamatta nykytodellisuudesta kirjan kuvaamia piirteitä tai ainakin enteitä sellaisista. Mitä tuumit seuraavista:

  • Oseania-nimistä valtiota johtaa diktaattori Isoveli, joka valvoo tarkasti kansalaisten elämää.
  • Totuusministeriö muokkaa historiaa vallanpitäjille mieleiseksi.
  • Yleistä mielipidettä muokataan.
  • Käytössä on uuskieli, jolla on mahdotonta ajatella väärin. Siitä puuttuvat Puolueen vahingoittamiseen tarvittavat sanat. 

Nuo piirteet tuovat mieleen kylmän sodan ajan totalitaariset maat. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen tuntui alkavan kehitys vapauden suuntaan. Nyt tuulet taitavat olla taas kääntymässä. Totalitarismi ei ole missään vaiheessa kuollut sukupuuttoon.

Taidan tilata teoksen kirjastosta tai hankkia oman, jos löydän sen pokkarina tai käytettynä. Muistelen, että meillä olisi joskus ollut se. Teos on ehkä tuntunut vanhentuneelta ja pantu pois. Katson ensin hyllystä.

Ei kommentteja: