Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Keksin mindfulness -harjoituksen, Kiloklubi kiittää ja pikkuisen taidehistoriaa



Tuli mieleeni uusi Mindfulness -harjoitus, jossa apuna voidaan käyttää yllä olevaa, aika meditatiivista maalausta. Monelle tutussa harjoituksessa käydään läpi oman ruumiin kaikki osat kiinnittäen ajatuksellista huomiota kuhunkin vuorotellen. Yllä olevan teoksen mistä tahansa tassusta pääsee mihin tahansa tassuun varsia pitkin. Harjoitusideani toimii siten, että lähdetään vaikkapa vasemmasta yläkulmasta sopivasta tassusta, tutkitaan millaisia tuntemuksia sen väri herättää omassa mielessä ja miten se soi ympäröivien värien keskellä eikä unohdeta varsiakaan, sitten siirrytään eteenpäin ja kuljetaan vastaavavasti läpi niin pitkälle kuin kyseisellä hetkellä tuntuu hyvältä. Voihan käydä koko teoksen läpi ellei siihen mene kohtuuttomasti aikaa.

En tiedä miten tällaisen visuaalisen havainnoinnin liittäminen harjoitukseen sopii mindfulness -ajatteluun. Kuormittaako visuaalinen havainnointi liikaa aivoja? Pitäisikö värien olla rauhallisempia?Pitääpä kysyä Ceestolta.

Tällainen meditatiivinen teos voisi sopia seinällä vastapäätä mieli-istuinta kotona. Kun haluaa hetken rentoutua, voi istuessaan antaa katseen kulkea sattumanvaraisesti teoksessa tai yllä kuvatun harjoituksen mukaisesti. Kun teoksessa on paljon yksityiskohtia, siinä riittää tutkimista.


Olen saanut liikuttua tällä viikolla siten, että Kiloklubi kiittää. Kulutus-, määrä-, teho- ja vaihteluneliöt ovat kaikki vihreitä. Olen liikkunut yli kaksi tuntia ja kuluttanut yli 900 kilokaloria, mitkä ovat Kiloklubin suosituksia. Liikkuminen on ollut riittävän monipuolista. Olen kävellyt, polkenut kuntopyörää, noussut portaita ja venytellyt. Tänään nostelin hetken käsipunttejakin. Ehkä tämäkin on jonkinlainen etappi syövästä toipumisessa, kun jaksan tehdä terveelle ihmiselle tarkoitetun liikkumisnormin mukaisen määrän. Kaksi tuntia viikossa ei tunnu paljolta, kun se jakautuu usealle päivälle. Parinkymmenen minuutin kävelykin kartuttaa kassaa.

Taidehistoriaa ja muutakin havinaaYhteiskunta mullistui 1700-luvulla ja niin myös taide

Taide kehittyi erikoisella tavalla1700-luvulla. Raskaasta ja koristeellisesta barokista siirryttiin kepeästi keimailevan rokokoon kautta jylhän totiseen uusklassismiin ja sitten vielä romantiikkaan.

Varmaankin tuon vuoristoradan muotoutumiseen ovat vaikuttaneet kyseisen vuosisadan suuret yhteiskunnalliset ja aatteelliset mullistukset. Aikakauden kehityksen ydin voidaan puristaa yhteen sanaan, joka on "valistus". Järki, järki ja järki. Aikakauden suuria nimiä ovat muun muassa VoltaireImmanuel KantAdam Smith ja Johann Wolfgang von Goethe.
Kyseisellä vuosisadalla syntyi vapautta korostava aatesuuntaus "liberalismi". Valistuksen aikaa kun elettiin, ensimmäinen tietosanakirja näki päivänvalon.

Vuosisadan loppupuolella tapahtui mullistusten mullistus, kun kansa nousi monarkiaa vastaan. Elettiin vuotta 1789 ja alkoi Ranskan suuri vallankumous. Vaikka oli vapaudesta kysymys, alkoi tapahtua hirveitä.



Rokokoosta puheen ollen Ylen Areenassa on vielä jonkin aikaa nähtävissä kolmiosainen sarja Rokokoon aika. Osat ovat vielä saatavilla tästä päivästä 12.10.2014 lukien 11, 18 ja 25 päivää. 

Ei kommentteja: