Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 9. lokakuuta 2014

Päänvaivaa

Tiedoksi kaikille, että Kaapelitehtaalla täällä Helsingissä on huomisesta lähtien (10-12.10.) Art Week Helsinki -näyttely. Valtava määrä teoksia eri taiteilijoilta myynnissä. Vapaa pääsy. Aiomme mennä vaimon kanssa.

Minulla oli onnea tässä viimeisessä eläkeuudistuksessa. Me minun ikäiseni olemme viimeinen vuosimalli, joka säästyi muutoksilta. Pääsemme vanhuuseläkkeelle 63-vuotiaina. Vuotta nuoremmat joutuvat jo odottamaan kolme kuukautta pidempään. Tietääkseni osa-aikaeläkkeen ehdot eivät ole muuttuneet - ainakaan vielä. Jos muuttuvat, en usko koskevan minua, koska nykyisten ehtojen mukaan pääsisin jo ensi vuonna. Ymmärtääkseni muutokset tulevat yleensä voimaan siten, ettei ne koske lähellä maalia olevia. Kuten vanhuuseläkeuudistuksessakin tehtiin.

Tämä aiheuttaa päänvaivaa. Ennen pitkää pitää vain päättää. Osa-aikaeläkkeen sanotaan olevan niin edullinen, että jos ei asianomainen ymmärrä itse käyttää tilaisuutta hyväkseen, hänet pitää siihen pakottaa. Veroprogressio toimii myös toisin päin. Tulojen vähentyessä progressio pienenee ja kuittaa näin osan palkan vähenemästä.

Osa-aikaeläketilanteessa työntekijä voi valita työn ja eläkkeen suhteen, joka voi olla esimerkiksi 50/50 tai 60/40 prosenttia. Työosuudesta saa tietenkin täyden palkan. Eläkkeen osuus lasketaan käsittääkseni normaalin eläkkeen tavoin eli lienee 50-60 prosenttia palkasta. En ole varma, mistä palkasta eläkkeen osuus lasketaan.

Osa-aika eläkkeellä ollessa ei saa olla muita tuloja. Minun mielenkiintoani asiaan on tämä seikka vähentänyt. Haluaisin tehdä taidetta ja myydä sitä. Tosin on ilmeisesti niin, että kuvioon voidaan sijoittaa esimerkiksi 10 prosenttia tällaistakin. Osa-aikaeläke antaisi myös mahdollisuuksia kehittää itseäni kuvataiteilijana. Kurssituksia, ehkä varsinaista opiskeluakin. Ei huono ajatus.

Olen aiemmin ajatellut, että minun olisi syytä olla töissä pidempään kuin 63-vuotiaaksi, koska houkuttimena on ollut eläkkeen superkarttuma normaalin eläkeiän jälkeen. Taisi olla peräti kuusinkertainen tavanomaiseen verrattuna. Äskeisessä eläkeuudistuksessa tämä bonus poistui. Vanhuuseläkkeellä ymmärtääkseni voi tehdä aika vapaasti kaikenlaista tuloja tuovaa.

Osa- ja koko-oloneuvokseksi siirtymisessä ei kysymys ole vain tuloista vaan tietenkin myös menoista. Tosin en oloneuvokseksi aiokaan vaan, koska joka tapauksessa aion harjoittaa taiteilijan ammattia. Jos koen elämän laadun parantuvan, olenpa sitten vaikka eloneuvos.

Yksi mahdollisuus vähentää menoja, on vaihtaa asunto halvempaan. Se saattaisi merkitä muuttoa muualle. Helsingissä on kuitenkin paljon mahdollisia taiteen ostajia. Asuntovelkaa meillä on jäljellä aika vähän, joten voi olla, ettei vaihtoa tarvitakaan. Tosin hoitovastikkeessa on remonttimenovelkaa. Vastike tulee nousemaan, koska yhtiömme on vuokratontilla ja kaupunki nostaa vuokria huomattavasti lähitulevaisuudessa.

Selvittämistä ja laskemista riittää.

Ei kommentteja: