Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Oi kahvi, ettäkö detoxia?, nukahtelua ja romantikko Prud'hon

Kahvin etsintä jatkuu. Unkarin kahvit ovat vielä Espoossa. Ässän aikataulu muuttui ja menemme menemme myöhemmin piipahtamaan hänen poikansa ja miniänsä luona. Etsin eilen Itiksestä kofeiinitonta pikaespressoa. K-Supermarketissa oli valtavasti kahveja, mutta eipä vain tällaista erikoisuutta löytynyt. Stockan Herkussa oli paria sorttia kofeiinitonta espressoa, mutta ei pikakahvina. Ostin Illya. Kotona totesin, että en pidä sen mausta. Ehkä mieluummin sitä kuin kofeiinitonta tavallista pikakahvia. Täytynee käydä vielä keskustan Stockalla.

Minusta on mielenkiintoista, että Budabestissa löysin lähimarketista moista erikoisuutta ja täällä kahvihullujen Suomessa tämä on tällaista. Tässä on kyse hyvin rajatusta ja todennäköisesti pienestä segmentistä. Menekki ei voi olla suurta. Suomalaisissa marketeissa tuotteet kilpailevat verisesti hyllytilasta. Kauppiaan paradoksi on se, että jokaisen hyllypaikan kierron pitää olla hyvä, koska kate on matala, mutta toisaalta valikoiman pitäisi näyttää runsaalta. Kompromisseja joudutaan ehkä tekemään, jotta valikoima näyttäisi hyvältä. Joku kofeiiniton pikaespresso ei kuitenkaan pomppaa silmiin. Jonkin Akateemisen lehtihyllystä varmaan löytyy Harward Business Review, koska se näkyy ja näyttää hyvältä. Sen menekki voi olla eri kysymys.

Mietin onko Unkarissa voimakas ruokatietoinen kuluttajaryhmä, vaikka ravintoloissa näytetään syövän perinteisesti. He kutsuvatkin kasvissyöjiä ym. ruokahifistejä jollakin paleoliittia muistuttavalla sanalla, jota ne muista. Korjaa S, jos meni pieleen. Samat tavarakierron lainalaisuudet pätevät Unkarissakin. Jokin erityinen syy tähän pitää olla. Ollaanko siellä vielä kiireisempiä ja unettomampia kuin Suomessa?


Kuulin tänään, että on olemassa jotakin detox -jauhetta, jolla voi puhdistaa kehoa sisäisesti. Saaran lääkärikontakti oli suositellut sitä minulle. Voisi ilmeisesti jouduttaa syöpämyrkkyjen poistumista elimistöstäni.


Voisi detoxille olla tarvettakin, koska vielä jokin pitää unen tarvettani korkealla. Viime yönä nukuin pitkään. Silti aamupäivällä nukutti. Kun katselin sängyssä kiinnostavaa dokumenttia Saksan taidehistoriasta, nukahtelin jatkuvasti.


Taidehistoriaa ja muutakin havinaa: Romantikko Prud'hon

Novotny esittelee klassismin yhteydessä Pierre-Paul Prud'honin, vaikka hän onkin romantikko, mutta koska hän on klassistien aikalainen.

Public domain
Prud'honin tuotannosta puuttuvat klassismin tendessimäisyys, dogmatismi ja ankaruus. Romantikkona hänen töitään luonnehtivat haaveellisuus ja melankolia. Ne ovat rauhallisia, viileitä ja lyyrisiä.

Hän oli klassisteja vapaampi ilmaisussaan tendessien puuttumisen vuoksi.

Valolla oli hänelle suuri merkitys ja hän käytti sitä painotusten osoittamisen lisäksi kuin arvoituksellisena harsona teoksissaan.

Prud'honin ilmaisuvapaus kuitenkin väheni sen vuoksi, että Napoleon myönsi hänelle kunnialegioonan ristin.

Oheinen teos on "Oikeus ja kosto rikoksen perässä". Se maalattiin oikeuspalatsia varten ja lienee siten ajateltu pedagogisiin tarkoituksiin.  


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tiesithän, Heikki, että kroppa on viisaampi kuin järki: Kun se haluaa lepoa niin sitä kannattaa kuunnella. Toivottavasti töihin paluusi ei tule liian aikaisin - vaikka monella tavalla mukavaa ja toivottavaa onkin. Muistathan ottaa aikaa itsellesi, ihan vaan olemiseen ja tietysti tuohon taiteen tekemiseen ja taidevalistukseen. T. Heta, tässä vaan opettaa opettajaa. PS.Tykkään lukea ja seurata näitä sun juttuja.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos Heta viestistäsi. Kokeillaan nyt kuitenkin. Eihän minulla ole opetusta kuin kahtena päivänä. Mukava, kun viihdyt blogini parissa.