Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

lauantai 3. lokakuuta 2015

Hurmiota ja hurmiota


Optimistiklubi kokoontui tänään. Tapasimme Amos Andersonin museossa ja jatkoimme sieltä yhden jäsenemme kotiin Etu-Töölöön. Halusimme erityisesti tutustua näyttelyyn Pyhän Teresan hurmio, jossa haetaan rinnastusta uskonnollisen ja taiteellisen hurmion välille.Näyttelyn nimi tulee veistoksesta, joka esittää espanjalaisen Avilan Teresan uskonnollista ekstaasia. Tekijä on muistaakseni Borromini.


Näyttely oli minulle pettymys. Alimmassa kerroksessa olevat Henry Vuorila-Stenbergin teokset ovat voimakkaan värisiä kuten hänen teoksensa tapaavat olla. Minua kiusaa hänen tuotannossaan se, että tuntuu kuin hän tekisi jatkuvasti samaa uudestaan. Tämä on kummallista, koska hän on nimenomaan etsijä, jos joku on. Olen lukenut hänen kirjansa Hämärän näkijä. Minusta tuntuu, että kaikki hänen teoksensa esittävät häntä itseään raadollisena, etsivänä ihmisenä.

Alimmaisessa kerroksessa oli myös Stiina Saariston teoksia. Hän on tunnettu siitä, että tekee itseään mallina käyttäen valtavan isoja, värikkäitä ja tarkoin piirrettyjä lapsihahmoja. Niin nytkin, mutta mustavalkoisina. Minusta nämä olivat jopa vaikuttavampia kuin hänen värilliset teoksensa. Amoksen sivuilla olevan näyttelyesittelyn alkusivulla on hänen teoksensa. Siinä rinnastetaan oudosti Jeesus tytön ympärillä olevien hellyyttä herättävien eläimien ja nallehahmojen kanssa. Ehkä hän haluaa ilmaista Jeesuksen lempeyttä ihmistä kohtaan näin.

Muut näyttelyn teokset eivät erityisemmin minuun kolahtaneet.

Vietimme mukavan illan Etu-Töölössä ja juttelimme niitä näitä. Nautimme isännän laittamasta ruuasta ja muusta tarjoilusta. Kiitos Pekka!

Seuraavan tapaamisen teemaksi valikoitui ajankohtainen pakolaisteema. Läksykirjamme on Jaakko Hämeen-Anttilan Islamin käsikirja, joka oli Kirjaviisaiden lukupiirissä jo käsittelyssä. Mukaan yritetään saada eräs henkilö, joka tuntee Islamin läpikotaisin syntyperänsä vuoksi.

Optimistiklubin jasenkannassa olisi hieman kasvunvaraa. Meitä oli tällä kerralla vain kolme jäsentä koolla. Olisi hyvä olla hieman kriittistä massaa. Jos tunnet kiinnostusta, tervetuloa mukaan. Ota yhteys minuun vaikkapa sähköpostitse (heikki.honkala@icloud.com).Ei kommentteja: