Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Suomi on sodassa


Otsikko on provokatiivinen, mutta saivarrellen voi noin sanoa. Tutkija Saara Jantusen teos Infosota on saanut julkisuutta. En ole kirjaa lukenut, mutta mediasta saatujen tietojen mukaan itänaapurimme käy infosotaa myös Suomessa. Muutkin suuret maat tekevät sitä, mutta eivät yhtä kokonaisvaltaisesti.

Itänaapurin infosodan taustalla on maan johto. Käytännössä asiaa hoitavat ainakin ns. trollitehtaassa toimivat henkilöt. Infosotaa käydään sosiaalisessa mediassa. Tarkoituksena on ainakin välittää disinformaatiota ja kaventaa kohdemaan sananvapautta. Jantunen kutsuu tällaista väkivallaksi.

Trollauksessa väitetään mustaa valkoiseksi ja kun asiaa toistetaan riittävästi, osa altistuneista alkaa pitää mustaa valkoisena. He saattavat olla ennestään jonkin verran kriittisiä oman maansa käsityksille asioista ja trollaus vahvistaa heidän käsityksiään. Heistä saadaan trollien avustajia.

Sananvapautta kavennetaan siten, että mustaa mustana pitävien kommentteja vastaan hyökätään rajusti. Tällaisen uhan alla saatetaan aiottuja kommentteja jättää kirjoittamatta. Mielestäni tällaista tapahtuu muuallakin. Joidenkin näkökantojen kannattajat voivat olla hyvin kärkkäitä kommentoimaan vastakkaisia mielipiteitä. Mediakin saattaa olla tässä mukana. Päivi Räsäsen saama mediakohtelu kertoo tästä.

Ihmettelin, kun jonkun Iltasanomien jutun jälkeisessä nettikeskustelussa esiintyi kaksi suomalaista nimeä, jotka esittivät voimakkaasti Venäjän politiikkaa myötäileviä kantoja. Olivatkohan he trolleja tai näiden vaikutuksesta toimivia? Onkohan trollitehtaassa myös suomalaisia, kun kieli ei tunnu olevan ongelma? Kun tunnettu suomalainen dosentti auttaa venäläisiä mediassa tapahtuvassa infosodassa, miksei muitakin suomalaisia voisi olla alan hommissa.

Turkki ampui äskettäin alas miehittämättömän lennokin, joka oli tullut sen ilmatilaa. Mikään valtio tai taho ei tunnusta sitä omakseen. Tämäkin lienee infosotaa.

Ei kommentteja: