Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 15. lokakuuta 2015

Perustulosta

#yleastudio

A-Talkissa puhuttiin tänä iltana perustulosta. Minusta sellaista kannattaisi kokeilla.

On arveltu, että vakituiset työpaikat ovat katoavaa kansanperinnettä. Yrittäjyys on kuitenkin niin rankka ansaintamalli, että se ei millään sovi kaikille. Suurin osa ihmisistä kaipaa vakautta elämäänsä. Perustulo toimisi näiden ääripäiden välissä.

Mielestäni kuulostaa hyvältä, että ihminen tietää hänelle aivan varmasti tulevan ainakin perustulon verran rahaa. Kun tämän etuuden saaja saisi tienata jonkin verran ilman vaikutusta perustuloon, mallin luulisi kannustavan ihmisiä tekemään pieniäkin keikkoja. On kuulemma myös suunnitteilla järjestelmä, jossa eri tulojen yhteisvaikutus ja verotus kulkisi ainakin kuukausitasolla reaaliajassa. Tämä kuulostaa erinomaiselta. Se, että pikkukeikankin takia jokin etuus saattaa viivästyä, on todella iso riesa.

Toivottavasti perustulo koskisi myös yrittäjiä. Se pehmittäisi aloittavien yrittäjien huonoja aikoja. Luultavasti se voisi koskea vain toiminimiyrittäjiä. Osakeyhtiön kautta saatavat tulot olisi varmasti hyvin hankala sovittaa yhteen perustulon kanssa, koska omistajalla on mahdollisuus ottaa tuottoja sekä palkkoina että osinkoina.

Kotiäideille perustulo olisi varmasti tervetullut. En tiedä onko enää erilaisia kunnallisia kotihoidon tukia olemassa. Perustulo toimisi näiden tapaan, mutta olisi yksinkertaisempi.

Sellainen perustuloon liittyvä ongelma nousi esiin, että se saattaisi heikentää opiskelijoiden motiivia edistyä, koska perustulon saisi automaattisesti. Tällä hetkellä opiskelijoiden pitää saada suorituksia voidakseen pitää opintotukensa.

Perustulon taso tulee todennäköisesti olemaan sellainen ettei sen varassa voi selviytyä ilman esimerkiksi puolison palkkatuloja. Voi olla, että sen varaan jäisi monia peräkamaripoikia ja -tyttöjä elämään vanhempiensa kanssa, vaikka voisivat jo itsenäistyä.

Toimeentulotukea tarvittaisiin varmasti edelleen juuri sen vuoksi, että moni ei eläisi pelkällä perustulolla.

Jos perustulo saataisiin koskemaan hyvin suurta joukkoa Kelan paperimyllyssä olevaa, se lisäisi varmasti monen elämänlaatua. Se vähentäisi myös tarvittavien lomakekäsittelijöiden määrää, mistä koituisi säästöjä. Tosin vapautuvien käsittelijöiden pitäisi löytää muita töitä ja se voi olla nykyään hankalaa.

Yksi perustuloon kuului liittyvän sellainen ongelma, ettei se poistaisi asuntotukiloukkua. Tulonlisäys ymmärtääkseni vähentää asumistukea, ehdä mikä vähentää motiivia tehdä keikkatöitä.

Ohjelmassa tuli esiin, että Kelalla on tällä hetkellä toista sataa erilaista etuutta. Ilmeisesti perustulon pitäisi olla niin suuri, että se ylittäisi suurimman osan näistä, jotta byrokratia todella vähenisi. Keskustelussa mukana olleella vihreiden edustajalla oli sellainen tutkimustieto, että 560 euron perustulo maksaisi saman verran kuin nykyinen järjestelmä. Esimerkiksi työmarkkinatuki on tuota suurempi.

Perustuloa mitä ilmeisemmin tullaan kokeilemaaan, koska se kuuluu hallitusohjelmaan. Tulee olemaan mielenkiintoista kuulla sen tulokset.

Ei kommentteja: