Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 1. lokakuuta 2015

Voi ihmisparkoja Syyriassa


Suomen talous on ollut huonossa hapessa jo useita vuosia. Nyt otsikot täyttyvät pakolaiskriisistä.

On hyvä kuitenkin muistaa, että Suomi on saanut elää yli 70 vuotta rauhan aikaa. Noin pitkän aikaa ei sota ole synnyttänyt uusia traumoja, jotka periytyvät seuraaviin polviin taakkasiirtyminä. Suomen kansa on saanut rakentaa rauhassa yhteiskuntaa ja kehityskaari on ollut huikea.

Asiat eivät ole kaikkialla yhtä hyvin. Ajatelkaapa Syyrian kansaa, jonka maata pommittaa maailman suurin asemahti USA ja nyt seuraan on liittynyt Venäjä, joka haluaa osoittaa olevansa mahtivaltio. On totta, että maassa toimii kauhistuttava Isis. Uutiset kertovat USA:n pommittavan sitä, mutta Venäjä on alkanut pommittaa ryhmittymiä, jotka taistelevat Isisia sekä al-Assadin joukkoja vastaan. Nämä taas taistelevat sekä Isisiä että sellaisia ryhmiä vastaan, jotka taistelevat myös Isisiä vastaan.

Mitä tuosta voi seurata? Ainakin uskomattomia kärsimyksiä Syyrian kansalle, josta pakoon voi lähteä vain pieni osa. Voi lapsia, vanhuksia ja kaikkia muitakin tuossa murheen laaksossa.

Rauhansovittelun asiantuntija Antti Pentikäinen erittelee Syyrian monimutkaista tilannetta Emilia Karhun artikkelissa Kotimaassa ja toteaa, että "Elämme hyvin vaarallisia aikoja".

Syyrian kriisi voi laajentua, kun keitoksessa on mukana erään valtion kunniaintressi ja sellainen voi tarttua muihinkin.

Ei kommentteja: