Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Nigerialaiset kotiinpalaajat

#Nigeria #kirjallisuus #kirja #Adichie

Lisääkö lepääminen väsymystä? Eilinen otettiin iisisti ja oltiin kotona. Samoin tänään. Aamulla nukuin ties kuinka pitkään. Silti väsyttää.

Olen lukenut Chimamanda Ngozi Adichien teosta Kotiinpalaajat. Se on kirjapiirimme Kirjaviisaat läksykirja seuraavaksi kerraksi. En alkuun päässyt sinuksi kirjan kanssa, mutta nyt lukeminen jo sujuu. Tapahtumat sijoittuvat Nigeriaan ja USA:han. Kirjailija on nigerialainen ja opiskellut USA:ssa, joten hän tietää, mistä kirjoittaa.

En osaa sanoa teoksen kirjallisista ansioista mitään erityistä. Ihmissuhteita siinä kuvataan. Teoksesta saa kuitenkin luultavasti aika hyvän kuvan elämästä Nigeriassa sekä USA:ssa asuvien nigerialaisten suhteista toisiinsa, afroamerikkalaisiin ja valkoisiin. Keskeistä kirjassa on USA:han asettuneiden nigerialaisten taistelu rakentaakseen kohtuulliset elinolosuhteet itselleen.

Nigeria on suuri ja väkirikas maa. Siellä puhutaan useita kieliä. Yhteinen kieli on englanti, mitkä selittyy sillä, että maa on ollut Iso-Britannian siirtomaa. Maata vaivaa laaja korruptio ja köyhyys. Kansasta 70 prosenttia elää äärimmäisessä köyhyydessä. Nigerialaisten on kuitenkin tutkimuksessa todettu olevan hyvin onnellisia.

Adichie edustaa Nigerian eliittiä, sillä hän on professorin tytär. Hän tuntuu kuvaavankin lähinnä vertaisiaan. Kannattaa kirja silti lukea.

Ei kommentteja: