Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Minä ja Marja-Liisa Vartio




Marja-Liisa Vartio oli syntyisin Säämingiltä, mutta aloitti koulunsa Nurmijärven Klaukkalassa, jossa hänen isänsä toimi kansakoulun johtajana. On mukava lukea hänestä tehtyä elämäkertaa, kun olen itsekin asunut nuoruuteni Nurmijärvellä.

Vartion lapsuus ja nuoruus eivät olleet todellakaan ruusuilla tanssimista. Hänen vanhempansa erosivat jo ennen kuin hän syntyi ja hän on joutunut elämään milloin missäkin. Sitten tuli sota ja vielä toinen.

Vartio oli tyttönimeltään Sairanen. Muistelen että Nurmijärvellä asui Sairasia. En tiedä, ovatko muistikuvani syntyneet hänen sukulaisistaan.

Marja-Liisa Sairanen kävi samaa oppikoulua kuin minäkin myöhemmin. Olemme myös kirjoittaneet ylioppilaaksi samasta Nurmijärven Yhteiskoulusta.

Olen mahdollisesti istunut kansakoulua käydessäni samassa luokassa, jossa hän oli istunut aikaisemmin. En ole kuitenkaan käynyt koulua Klaukkalassa. No minä selitän.

Nurmijärven Yhteiskoulu perustettiin 1929. Se aloitti toimintansa kirkonkylän vanhemmassa kansakoulussa vuodelta 1905. Uudempi kansakoulu oli valmistunut vuonna 1923 kulmittain vanhemman viereen. Näet molemmat rakennukset alla olevassa kuvassa. Vasemmalla on vanhempi ja oikealla uudempi. Uudempi on yhä paikallaan.
Kuvahaun tulos haulle nurmijärven kansakoulu
Creative Commons. Nurmijärven museon kuva-arkisto. Kuvaaja tuntematon.

Vanhempi rakennus laajennettiin kaksikerroksiseksi ja opiskelija saivat aloittaa avarammissa tiloissa vuonna 1934. Näet rakennuksen uudessa muodossaan täällä (paina "Vanha koulu 1934-1954). Tässä uudistetussa rakennuksessa Marja-Liisa Sairanen kävi suurimman osan oppikoulustaan ja tästä hän valmistui ylioppilaaksi.

Uudistettu rakennus otettiin jälleen kansakoulun käyttöön 50-luvulla, kun oppikoulu siirtyi uusiin tiloihin. Minä aloitin kansakouluni vuonna 1961 modernissa kansakoulurakennuksessa Haapavedellä ja jatkoin Nurmijärvellä tässä entisessä oppikoulurakennuksessa. Muistan vieläkin, miten puinen portaikko kumisi, kun tömistelimme toisessa kerroksessa olevaan luokkaan. Siirryin sitten yläkouluun, joka on tuo yllä olevassa kuvassa oleva "uudempi kansakoulu".

Vanhempi rakennus on purettu vuonna 1981 ja sen paikalla toimii nyt Kivenpuiston koulu. Koulurakennukset ovat Aleksis Kiven tien varrella olevalla tontilla. Vastapuolella oli aikoinaan Aleksis Kiven puisto, jossa oli kansalliskirjailijan patsas. Veistos on myöhemmin siirretty kunnantalon läheisyyteen.

Suomi on pieni maa.




Ei kommentteja: