Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 27. elokuuta 2021

Puolinaisen mielen virikkeitä


Julkaistu 1.6.2014
Mitä tehdä sängyssä, kun ei nuku tai muuten vain loikoile? Pitää vielä muistaa, että aivot eivät ole erityisen virkeät.

Radion puheohjelmien kuuntelua alkaen sattumanvaraisista kohdista. Paljon tuntuu tulevan uusintoja. Jos on tuttu ohjelma, mutta outo kohta, ei kun kuuntelemaan. Eikä niin haittaa, vaikka olisi välillä tuttuakin. Jos tulee uni kesken, mitäpä tuosta.

Välillä tuntuu, että mieli ei vain ota vastaan. Asia tuntuu liian painavalta. Pitäisi ajatellakin eikä jaksa. Sama tilanne dokumenttien suhteen. Etiopian vaippapaviaanit jaksoin katsoa. Ajatella, että nukkuvat kaikki yöt hautavajoaman jyrkällä rinteellä, että saavat olla turvassa. Alfauroot pitävät naaraansa kovassa kurissa. Purevat, jos nämä harhautuvat liian kauaksi. Rajua meininkiä.

"Antiikkia, antiikkia" on hassun kevyt ohjelma. Kaikenlaista roinaa sitä kaapeista löytyy. Omat hinta-arvioni menevät yleensä pieleen. Puuveistos 1920-luvun sarjakuvahahmosta! Että sellaistakin. Vanhakaan ei ole välttämättä arvokasta. 

"Hengen asein 1/4" valotti aika hyvin valtion propagandatoimia ja kotirintaman mielialan virittämiseksi tehtyjä hankkeita sotien aikaan. Kova rauha oli vaikea sulattaa, kun oli mielikuva oikeasta tilanteesta liian ruusuinen.

Döblinin Berlin Alexanderplatzin lukemista voisin taas jatkaa. Franz Bieberkopf on pikkurikollinen, joka on sovittanut tuomionsa ja haluaa elää kunnolla. Seura ei ole hääppöistä ja kupruja tulee. Leipä on tiukassa. Kaikenlainen puolivillainenkin yritteliäisyys kukoistaa. Mietin, onko 1920-luvun berliiniläinen seurustelumoraali ollut tosiaan ollut niin löysää kuin kuvataan.

Areenassa luetaan "Huojuvaa taloa". Lienee hurja kirja, joka pitäisi tuntea. Viisi pätkää olen kuunnellut.

Voisin auttaaa vaimoa ristisanatehtävissä, mutta kognitiiviset kykyni eivät ole oikein iskussa.

Vaimo sanoo minun olevan jo hieman virkeämpi, mutta itse en ole vakuuttunut. 



Ei kommentteja: