Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 29. elokuuta 2021

Voi ei, olenko sittenkin romanttinen?

Olen vierastanut liian kauniita ja särmättömiä maalauksia. Sellaiset tuntuvat jotenkin äiteliltä. Kaipaan tiettyä jännitettä.

Olen kuitenkin havahtunut huomaamaan, että omat maalaukseni - ainakin osa niistä - taitavat olla juuri sellaisia harmittomia teoksia, joista puuttuu dynamiikka. 


Turner: Sotalaiva Temerairen viimeinen matka
Public domain

Lapsuuteni aikoihin oli vallalla kuva ideaalisesta miehestä, joka hoitaa tyynesti ja taitavasti hankalat tilanteet. Robin Hood, Battler Britton, Teräsmies, Mikki Hiiri, James Bond yms. ruokkivat tällaista ihannetta. Epäröinti ja tunteiden ilmaiseminen ei ole miehekästä. Tex Willer kumppaneineen heittää huulta samalla kun tappaa konnia. 

Kyllä minäkin koen itseni tyyneksi, mutta jos sota syttyisi ja olisin nuorempi, joutuisin rintamalle esimiestehtäviin, luultavasti hermostuisin pahoissa paikoissa. Onneksi tätä ei ole tarvinnut koetella.

Olen "liian" kiltti mies. Tapanani ei ole iskeä nyrkkiä pöytään. Kun osallistuin Kriittisen korkeakoulun kurssille "Proosan lempeät alkeet", saamani palautteen ydin oli, että kirjoitan liian herttaisesti. Hyvässä tekstissä on sopivasti särmää. Palaute perustui kirjoittamiimme novelleihin. 

Kiltteys heijastuu maalauksiini. Voisiko tällaista kutsua romanttisuudeksi?

Wikipedia toteaa: "Romantiikka painotti tunteita, mielikuvitusta ja vapautta. Luonnon merkitystä korostettiin sekä kielessä että taiteissa. Romantiikan ajalla oltiin erityisen kiinnostuneita henkimaailmasta, unikuvista, ihmissielun pimeästä puolesta ja muusta ”epätavallisesta”. Sankarillisia yksilösaavutuksia ihailtiin."

Ei kuulosta kovin kiltiltä. No, sankarillisuutta pidetään yleensä myönteisenä asiana. Jotakin sankari kuitenkin torjuu ja vastustaa. 


Caspar David Friedrich: Luostarinkirkko tammimetsässä
Public Domain


Suomisanakirja toteaa sanasta romanttinen: "Romantiikan mukainen, Usein rakkausaiheinen, tunnelmallinen, tunteikas, haaveellinen, runollisen viehättävä."

Tämä taitaa olla sitä haaveellisuutta, jota jota yritän sulkea pois tekemisistäni. 

En taida olla romanttinen. Minulla ei ole hinkua kynttiläillallisille. 

Piirustusjälkeni on onneksi rosoista. 

En saanut tätä teemaa täysin pakettiin, mutta heiman eritellyksi kyllä. 


Ei kommentteja: