Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 4. maaliskuuta 2017

Jännittävä viikko tulossa

Nyt on taas aika olla luulosairas. Yhdeksänkuukautiskontrollit lähenevät. Luusärky ovat yksi leukemian mahdollinen oire. Minulla on ollut keskiselkä kipeä viime aikoina. Muistaakseni olen aiemmin valittanut selkääni hematologille. Hän totesi, että se voi olla kulumaa. Särky on voimistunut. Kai se silti voi olla kulumaa.

Mielestäni varpaiden nivelten ei pitäisi tuntua miltään. Minulla on outoja tuntemuksia vasemman jalkani varvasnivelissä. Tunnetta on hankala kuvata. Nivelet tuntuvat jotenkin kuivilta. Olisi kiva, jos sellaista tunnetta ei olisi. Kai tämäkin voi olla vanhenemista.

Minulla on tullut sellainen kokemusperäinenkin mielikuva, että syövän hoidoista johtuvat oireet voivat olla melkein mitä vain. Voisivatkohan selkä- ja niveloireet olla käänteishyljintää?

Minut tutkitaan perusteellisesti ensi viikolla. Tiistai-aamuna minulta tutkitaan ensimmäiseksi keuhkot. Minulle tehdään spirometria ja diffuusiokapasiteettimittaus. Selvitetään keuhkojeni kapasiteettia ja hapen siirtymistä  verenkiertoon. Jos näissä ilmenee vikaa, kyse lienee käänteishyljinnästä. Mittaaja varmaan taas hokee kiihkeästi "Vielä! Vielä! Vielä! .... Vielä! saadakseen minut puhaltamaan äärimmilleni.

Minulta otetaan tiistaina myös luuydinnäyte. Se ei ole kivaa, mutta se on välttämätöntä. Jos oireeni johtuvat syövän äitymisestä, sen pitäisi ymmärtääkseni näkyä näytteessäni. Tuloksen kuulen perjantaina, jolloin tapaan hematologin.

Käyn myös verikokeessa.

Ehkäpä ensi viikon jälkeen minulla on taas tunne ihmeellisestä pelastumisesta. Silloin varmaan myös tiedän, palaanko töihin tänä keväänä. Keskiviikkona tapaan nimittäin työterveyslääkärini, pomoni ja HR:n edustajan. Palaverin jälkeen voinen kertoa hematologille,  mitä työpaikalla voidaan tehdä infektioriskin välttämiseksi. Työterveyslääkäri voi myös kertoa näkemyksensä mahdollisten toimenpiteiden välttämättömyydestä. Hienoa, että tällainen palaveri pidetään.

Perjantaina saan myös jonkun tiputuksen.


Muuten, taas esimerkki tämän päivän mainonnan mahdollisuuksista. Kun menin Facebook-sivulleni viedäkseni linkin tästä postauksesta, seinälläni oli jokin valokuvakehysmainos. Olen viime päivinä googlaillut kehyksiä maalauksiani varten.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Heikki, peukut on pystyssä, että kivut ja kolotukset ovat muuta. Ja toivottavasti työn jatkumisasia järjestyy parhain päin, kyllähän me sinut mielellään siellä nähtäisiin, mutta ilman turhia riskejä.

Mutta mitä tulee noihin mainoksiin, ne on aika huvittavia mutta toisaalta pelottaviakin juttuja. En epähuomiossa ollut itse poistanut puhelimen Facebook-applikaatiolta mikrofonin käyttöoikeutta, ja puhuin viime viikolla miehelleni nuotiolla käytettävän lettupannun hankinnasta retkeilykäyttöä varten. Ihan vain puhuin, mitään en googlettanut enkä mihinkään aiheesta kirjoittanut. Seuraavana päivänä uutisvirrastani löytyi mainos, joka esitteli - yllätys yllätys - hiiliteräspannun avotulella käytettäväksi. IKINÄ ei ole uutisvirtaani ilmestynyt retkipannuja aikaisemmin, enkä tykkää mistään aiheeseen liittyvästä. Käyttöoikeudet muuttuivat saman tien...

Toinen erikoinen mutta ymmärrettävämpi juttu oli, kun viime kesänä vietin osan kesälomastani Lontoossa, ja melko pian Facebook alkoi ehdotella minulle laulutunteja ja suur-Lontoon alueella toimivia kuoroja. En ollut googletellut mitään aiheeseen liittyvää, mutta sijaintini oli tietysti selvä ja profiilikuvassani lauloin mikrofoniin. 1+1? :-)

Tsemppiä testeihin!

Tiina H.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos kommentistasi Tiina! Joo, nykyään on vaikea lymyillä salassa missään, kun netti seuraa. Katsotaan miten tämä kevät tässä lutviutuu. Saatan hyvinkin sinne vielä ilmaantua hommiin.