Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 24. maaliskuuta 2017

Kuppaus ei täysin onnistunut

#leukemia #syöpä  Töppäsin taas. Minun olisi pitänyt käydä toissa päivänä verikokeessa ja paastota sekä syömisestä että juomisesta 10-12 tuntia. Vaimo hoksasi eilen.

Soitin tänään kantasolusiirtohoitajalle. Olin syönyt jo aamiaisen, koska tälle päivälle määrätyn venesektion vuoksi minun piti syödä ja juoda kunnolla. Hoitaja käväisi varmistamassa tilanteen lääkäriltä. Sain ohjeen tulla suunnitellusti venesektioon. Verikoe siirtyi. Ei tarvittu edellistä verikoetta tuoreempaa hemoglobiniarvoa, jotta voitiin ruveta botskihommiin.  

Olen selvästi siirtynyt kakkosdivisioonaan hoitojen suhteen. Johtuu hyvin edenneestä toipumisestani. Minua hoidetaan löysemmällä otteella. Kun kerroin, että olemme lähdössä Naantaliin, hoitaja taipui siihen, että verikoe siirtyy ensi tiistaihin. Ei tunnu olevan enää niin nuukaa. Hyvin siis menee.

Menimme Meikkuun Kolmiosairaalan päiväsairaalaan yhdentoista jälkeen. Suontani iskettiin toimenpidehuoneessa. Teknisesti venesektio varmaan suunnilleen sama kuin verenluovutus. Erotuksena verikokeeseen on se, että käytetään järeämpää neulaa.

Toimenpide olisi voinut olla muutaman minuutin mittainen, mutta ei minun tapauksessani. Minulla kuuluu olevan pienet ja arpiset suonet syvällä. Hoitaja käänteli piikkiä vasemman kyynärtaipeen reiässä. Operaatioon meni ainakin puoli tuntia. Ei se neulan muljauttelu mukavalta tunnu, mutta kyllä tuon kesti, vaikka naamani varmaan vääntyilikin.

Verta valutettiin muovipussiin, joka tuo mieleen ne pussit, joista verta annetaan. Lienevätkö samoja.

Tätä verta ei tutkita eikä käytetä mihinkään muuhunkaan. Se heitetään roskiin. Viljelin mustaa huumoria ja kysyin, voinko saada sen mukaan, jotta voisin tehdä veripalttua. Hoitaja ei tiennyt saisiko antaa.  

Hommaa jatkettiin oikeasta kyynärtaipeesta. Sieltä verta saatiin, mutta hitaasti, eikä tarpeeksi. Oli tarkoitus ottaa neljä desiä, mutta saatiin vain pari. Hoitaja kokeili vielä vasemmasta taipeesta vähän ylempää. Muljauttelu ei onnistunut.

Jäi kuultavaksi, pitääkö tulla toisen kerran, jotta voidaan lypsää lisää. Sekin kuulemma vaihtelee, tehdäänkö onnistunut venesektio yhden vai useamman kerran.


Nyt olemme Naantalissa lastenlapsia katsomassa. Heidän vanhempansa lähtivät rentoutumaan viikonlopuksi.


Olen säätänyt blogini asetuksia niin, että omat käynnit eivät enää kartuta latauslukemaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kiitos blogistasi. Mikä on tuon veren poistamisen tarkoitus?

Heikki Honkala kirjoitti...

Ole hyvä! Mukavaa, kun tunnut pitävän. Ymmärsin hematologin puheesta, että venesektiolla autetaan ettei rautaa kerry liiaksi maksaan.