Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Mitä on viihtyisyys?

On ehdotettu, että luetteloisimme tekijät, jotka ovat meille uudessa kodissa merkityksellisiä. Näille voisi sitten antaa painotuksia. Eri vaihtoehdot saisi asetetetuksi paremmuusjärjestykseen.

Ehkä tuolla konstilla voi jäsentää asioita, mutta en usko sen toimivuuteen. On vaikea asettaa  tunteisiin ja järkeen liittyviä asioita samalle mitta-asteikolle.

Ratkaisua ei pidä perustaa liian painotetustii esimerkiksi neliöhintaan. Netistä löytyy kohteita, joissa hyvinkin tilavan asuntokokonaisuuden lähtöhinta on nolla euroa. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että kohteesta pitää tarjota jotakin. Jonkin ison kiinteistön voisi mahdollisesti ostaa pikkurahalla, kun jollekin julkiselle tai vastaavalle rakennukselle etsitään omistajaa, joka pitäisi kohteen kunnossa ja mahdollisesti toisi vipinää paikkakunnalle. Jokin vanha koulu voisi olla idyllinen koti, mutta mitä tekisimme huikealla neliömäärällä.

Meidän olisi järkevää hankkia jokin kompakti ja hyväkuntoinen asunto kohtuulliseen hintaan läheltä palveluja. Kun tähän liitetään toive siitä, että liikenteen melu ei saisi häiritä ja että kohteen pitäisi olla sisältä ja ulkoa viihtyisä, vaihtoehdot käyvät vähiin.

Jokin asunto saattaa tuntua heti omalta, kun siihen käy tutustumassa. On hyvin vaikea määritellä, mikä tällaisen tunteen synnyttää. Miten tällaista kokemusta voisi pisteyttää?

Kuinka tärkeää on paikassa vallitseva yhteisöllisyys? Miten sellaista voi mitata?

Samassa kaupungissa olevien eri kohteiden neliöhinnat poikkeavat suuresti toisistaan. Vaikka kyse on rahasta, kalliissa asunnoissa täytyy olla jotakin universaalisti kiehtovampaa kuin halvoissa.

On pakko tunnustaa yksi perusasia. Sillä on suuri merkitys, mitä ajattelemme kodin kertovan meistä. Kaikissa autoissa on neljä pyörää ja kääntyvät etupyörät. Kaikilla niillä pääsee kätevästi paikasta toiseen. Miksi joku ostaa auton viidellä tonnilla ja toinen maksaa omastaan viisikymmentä tonnia? Jos asunnon ominaisuuksia pisteyttää, tämäkin pitää leipoa mukaan.

Kaikissa asunnoissa voi peseytyä, laittaa ruokaa ja nukkua lämpimässä. Miksi tämä ei riitä? Kysymys on hyvin syvistä ihmisyyteen liittyvistä seikoista. Eläimet eivät rakenna palatseja.

Mikä merkitys asunnon viihtyvyydessä on sillä, mitä mitä siinä tekee?

Pisteytyksen ajatteleminen tuntuukin auttavan. Pitää vain tunnustaa itselle, mitkä asiat ovat todella merkityksellisiä.


Ei kommentteja: