Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 28. marraskuuta 2014

Miksi kauneus on hyvä arvo?

Hyvyys, kauneus ja totuus ovat vanhoja hyviä arvoja.

Mitä on kauneus? Miksi se on hyvä arvo?

Kauneuteen liittyy harmonia. Asiat näyttävät olevan tasapainossa. Jos värit ovat tasapainoiset, vastaväreistä jompaa kumpaa on todennäköisesti hvyin vähän verrattuna komplementtiinsa. Myös kappaleitten massoilla on merkitystä. Jostakin syystä koemme jossakin teoksessa olevien kappaleiden olevan tasapainossa ja kun taas toisessa niiden sijainnit häiritsevät.

Liiallinen harmonia voi tuntua väljähtyneeltä. Jokin poikkeama säännöllisyydessä tekee teoksesta kiinnostavan. Tarvitaan jännite. Keitollekin saattaa olla eduksi jokin säväyttävä mauste.

Jonkun elämä saattaa näyttää ärsyttävän sopusointuiselta. Todennäköisesti se ei sitä ole, sillä ulospäin näkyvä voi pettää. Voi olla, että jonkun elämä sujuu kuin unelma. On kai se mahdollista. Jos joku on perinyt hyvät lahjat, lähtökohdan ja epäonni tuntuu karttavan, kaikki saattaa sujua kuin ihanteellisen elämän käsikirjoituksessa. Uskon, että sellaisen elämän perinyt ihminen voi tuntea elämää huonosti.
Hän saattaa luulla, että elämä on täysin ennustettavaa ja sen kulku riippuu vain omasta tahdosta. Hänelle empatian kokeminen saattaa olla vaikeaa. Elämässäkin olisi hyvä olla jotakin, mikä antaa meille näkökykyä.

Kauneudessakin on tietty paradoksi. Jokin ihminen tai vaikkapa talo voi näyttää niin rumalta, että vaikutus onkin vastakkainen. Tämä saattaa johtua siitä, että koemme empatiaa näkemäämme kohtaan.

Sopivasti mausteinen elämä voi näyttää paremmalta kuin liian siloteltu. Liian koetteleva elämä tuskin kuitenkaan jalostaa ihmistä. Katkeruus on huono matkakumppani.

Yksi harmoniaan liittyvä käsite on kultainen leikkaus. Jos jana jaetaan kahtia siten, että sen lyhyemmän osan suhde pidempään on sama kuin pidemmän suhde koko janaan, toteutuu kultainen leikkaus. Tällaisen suhteen ihmissilmä kokee miellyttäväksi. Mielestäni on merkillepantavaa ettei jako tasan kahtia ole yhtä hyvä.

Tiesitkö, etteivät ihanteelliseksi koetun rakennuksen, Akropolin Parthenonin, päätypylväät seiso tasavälein. Näyttää paremmalta näin. Lattian sivuprofiili ei ole suora viiva vaan kohoaa hieman keskeltä. Päätypylväät myös kaartuvat kuusi senttiä sisään päin alhaalta ylös. Nämäkin tehtiin näön vuoksi.

Voisimme toivoa elämällemme sopivan jännitteistä harmoniaa.


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.