Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 7. heinäkuuta 2016

Migreenia vai ei?


Sain tehdyksi Kela-anomuksen valmiiksi ja siihen päivän voimat taisivat mennäkin. Sairauslomani on määrätty vuoden loppuun saakka, mikä ylittää parilla kuukaudella mahdollisen saikun maksimipituuden. Siksi minun on sairauslomani muuttuu tilapäiseksi eläkkeeksi siksi aikaa.

Tuollaisen lomakkeen täyttäminen ei ole siirrekuntoutujan luontaisinta puuhaa. No nyt se on tehty ja toimitettu. Vaimo täytti osan.

Sain sairaalasta pitkän pitkän epikriisin, missä syöpäsairaushistoriani esitetään tiivistetyssä muodossa.

Minä kärsin päänsärystä ja oksentelusta 14. kesäkuuta. Minä saan hyvin harvoin migreenin tyyppisiä kohtauksia. Joskus niitä kuitenkin tulee. Yleensä edellisestä on ehtinyt kulua useita vuosia. Kun sellainen puhkeaa, elämä ei todellankaan ole kivaa. Pahimmillaan heittelehdin tuskissani sängyssä. Joku lääkäri on kutsunut sitä migreeniksi, toinen on arvellut sen voivan olla muutakin. Yleensä kohtaukseen on liittynyt pahoinvointia, oksentamistakin.

Tämä kesäkuinen saattoi olla samaa, mutta en ole varma. Sain lääkitystä niin, ettei pahin mahdollisesti päässyt päälle.

Epikriisissä todetaan kuin hieman ihmetellen, että nukahdin varsin lievästä lääkityksestä usean tunnin uneen niin, etten ollut herätettävissä. Päälleni tehtiin TT-kuvaus, mutta mitää oiretta selittävää ei löytynyt. Joitakin aivojeni piirteitä mainitaan.

Olisi ollut kiinnostavaa saada tietoa noista harvinaisista kohtauksistani. Voisin kysäistä ensi maanantain kontrollissa, voisiko tutkimusdatasta tehdä mitään olettamuksia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Heikki!
Kummasti olet jo tokkeentunut kun Kelan lomakkeita täyttelet! Tämä ei ole edes vitsi, vaikka tietenkin nyt jo voi omia kokemuksia tuosta puuhasta muistella ilman tuskanhikeä. Porukassa oli niin insinööriä, sosiologia kuin tilastotieteilijää ja kaikkea siltä väliltä kun Kelan papereita opiskelujen loppuvaiheessa täyteltiin. Järkyttävää. Monet ohjeet niin sekavia ja monitulkintaisia. Yritettiin lukea ohjeet eri kielillä, jotta edes jollakin olisivat auenneet.

Kurjalta kuulostavat nuo kohtaukset. Minulla on yksi sukulainen, joka saa säännöllisen epäsäännöllisesti vähän vastaavia. Välillä voi mennä vuosiakin ilman. Hänelle nousee tuskanhiki, tärinä, pahoinvointi on todella kovaa ja aina oksentaa rajusti. Omien sanojensa mukaan "kävelee pitkin seiniä" vessaan ja takaisin sänkyyn. Nykyään hän jo tuntee etukäteen, että kohtaus on tulossa. Sitä hän pitää hyvänä asiana. Pelko yllättävästä kohtauksesta alkoi jo rajoittaa sosiaalista elämää ja esim. teatterikäyntejä (ei halua "aiheuttaa hämminkiä"). Hän epäilee, että laukaiseva tekijä olisi ainakin jokin ruoka- tai lisäaine. Esimerkiksi ranskanpastillit laukaisevat kohtauksen. Migreenikohtauksenkinhan voivat käsittääkseni laukaista tietyt hajut tai ruuat.

Hyvää vointia ja helpotusta elämään!

Ulkosuomalainen

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos viestistäsi Ulkosuomalainen! Joo, minä olen luonnoltani vielä erittäin epähalukas ja -sovelias lomakkeentäyttäjä. Kurjaa, että vaiva on rajannut sukulaisesi sosiaalista elämää. Minulla kohtaus tulee äärettömän harvoin. Luulen, että se liittyy jotenkin epäsäännölliseen syömiseen, mutta varmaan muutakin tarvitaan. Jakselehan!