Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 4. marraskuuta 2016

Syövän historiaa 3

Katsoin kolmannen osan Sairauksien keisarista. Rintasyöpään on aikoinaan keksitty ratkaisuksi rinnan poistaminen. Toimenpiteessä usein poistettiin myös rintaan liittyvä lihas. Ajateltiin, että näin syöpä varmemmin juuritaan pois. 

Valitettavasti tuli tavaksi tehdä hoitoratkaisu mekaanisesti. Moni nainen menetti koko rintansa, vaikka ei olisi tarvinnut. Kävi ilmi, että jos kasvain ei ole iso, riittää, että vain pieni osa rintaa poistetaan. Toisaalta joissakin tapauksissa syöpä oli saattanut levitä niin laajalle, että tilannetta ei voitu korjata pelkällä rinnan poistamisella. 

Syöpään oli etsitty pitkään hoitokeinoa ilman, että tiedettiin taudin syytä. Ihmeteltiin, miksi solu voi jakautua erilaisiksi soluiksi. 

Sitten innostuttiin viruksista. Niiden arveltiin aiheuttavan syöpää. Niillä ei voitu kuitenkaan selittää asiaa kokonaan. Syyehdokkaiksi nousivat niiden rinnalle ympäristön ja geenien vaikutukset. 


Kirjoitin, että Löyly näytti edellisellä kerralla aivan vaalealta. Noin epäluotettava muisti on, ainakin minun. Näin elokuussa ottamistani kuvista, että Löyly näytti jo tuolloin tummemmalta. 


Minulla on maanantaina tapaaminen Meikussa. Toivottavasti saan apua nukkumisongelmaani. Otin illalla kaksi Stellaa. Annos ei riittänyt. Otin puolikkaan lisää ja uni tuli. Aamupäivällä minusta tuntui, että tuollaista annosta ei kannattaisi ottaa. Aika väkivaltaista se varmaan on aivoille.

Käyn samalla reissulla verikokeessa. Tiistaina minulla on kontrollitapaaminen hematologin kanssa. Kuinkahan tällä kertaa käy.

Nyt pidän taas viikonlopun mittaisen julkaisutauon. Palaan maanantaina kanavalle.

Oikein hyvää pyhäinpäivää kaikille!






Ei kommentteja: