Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 23. helmikuuta 2016

Jaksoin

Ateneumissa oli paljon väkeä. Saattoi olla riskialtista käydä, kun eilinen neutrofiiliarvoni 0.59, kun viitearvo on 1.5:stä ylöspäin. Yritin vältellä väkikeskittymiä, mutta eihän se täysin onnistu. Meillä oli kaksi kaveria mukanamme. En jaksanut tutkia teoksia yhtä tarkasti kuin he. Kävin näyttelyjen välissä juomassa limsaa kahvilassa. Toisesta näyttelystä lähdin etukäteen kahvilaan. Yritin keskittyä Japanomania-näyttelyssä japanilaisiin teoksiin.

Rodin näyttelyssä oli tietenkin pari versiosta teoksesta "Ajattelija". Olen nähnyt siitä hyvin ison version muistaakseni Strassbourgin isossa taidemuseossa. Balzacista oli pieni versio. Kyseinen teos sai aikoinaan kovasti kritiikkiä osakseen, koska Rodin oli ottanut kovasti vapauksia ulkonäön suhteen. Minusta teos on kuitenkin hyvin vaikuttava. Näyttelyssä oli suuri kuva seinällä "Helvetin portista". Kuva ei tee oikeutta tälle kuuluisalle teokselle.

Rodinilla on eräs erittäin puhutteleva teos, jota ei kuitenkaan ollut tässä näyttelyssä. Tarkoitan teosta "Calais'n porvarit". Nimi viittaa keskiaikaiseen tilanteeseen, jossa Calais'n kaupunkia piiritettiin. Kaupunki oltiin luvattu säästää, jos sen porvarit uhrataan. Teos kuvaa näitä porvareita, kun he tietävät, miten heille käy.

Rodinille on tunnusmerkillistä, että hänen kädenjälkensä on rosoinen, mutta elävä.

Kaikista yllämainituista teoksista on nähtävillä kuva joko lopullisesta tai jostakin muusta versiosta täällä.


Ei kommentteja: