Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Potilas ja kansantalous kärsivät

Kansantalous- ja lääketiede eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Ensimmäinen on hyvin abstraktia ja toinen konkreettista. Niissä on kuitenkin yksi yhteinen piirre. Kun kansantalouden tai potilaan tilaa halutaan parantaa, joudutaan käyttämään lääkkeitä, joilla on myös haittavaikutuksia.

Suomi ei voi enää devalvoida, koska sillä ei ole omaa valuuttaa. Ennen siirtymistä euroon maamme saattoi lisätä kilpailukykyään devalvoimalla valuuttansa. Se tarkoittaa, että oman valuutan arvoa vähennettiin verrattuna muihin valuuttoihin. Devalvointi lisää omaan maan tuotteiden vientiä ulkomaille ja parantaa sen myötä työllisyyttä. Valitettavasti se myös kiihdyttää inflaatiota ja nostaa ulkomaisten tuotteiden hintoja kotimaassa.

Muillakin kansantalouden vaikutuskeinoilla on sekä hyviä että huonoja seurauksia. Kun oman valuutan arvoa suojellaan, joudutaan kärsimään suuremmasta työttömyydestä.

Näin se menee lääketieteessäkin. Sytostaatit tappavat sekä hyviä että pahoja soluja. Potilas voi parantua, mutta joutuu ehkä kärsimään pahoinvoinnista ja hiuskadosta. Minä sain lymfoomaani liittyvistä sytostaattihoidoista leukemian.

Helsingin yliopisto on haastatellut kroonista myelooista leukemiaa sairastavia potilaita Leukemiapotilaat kaipaavat neuvoja lääkehaittojen hallintaan. Heitä on täsmälääkitty tyrosiinikinaasin estäjillä. Potilaat kärsivät lihaskivuista ja krampeista, turvotuksesta, väsymyksestä, ihottumasta, univaikeuksista, masennuksesta, surullisuudesta, muistivaikeuksista ja huonovointisuudesta. Onpa siinä valikoimaa. Onneksi kaikilla ei ole kaikkia.

Useimmat potilaat ottavat lääkkeensä tunnollisesti, mutta jotkut vain osan ja onpa sellaisiakin, jotka eivät ota lääkkeitään ollenkaan.

Lääkkeiden haittoja olisi syytä yrittää hoitaa mahdollisimman hyvin, jotta kaikki ottaisivat lääkkeensä. Onneksi on olemassa esimerkiksi lääkkeitä pahoinvointia vastaan.

Jotakin samantapaista tehdään kansantaloudenkin piirissä. Jos tuloveroa kiristetään, saatetaan haittaa kompensoida joillakin etuuksilla esimerkiksi alimmissa tuloluokissa.




Ei kommentteja: